Lounais-Häme Tammela

Puuvaja kestää taas seuraavat 200 vuotta: Kivilammin torppaan saadaan ensi talveksi kuivat puut

Kivilammin torpan vanha puuvaja on kuin uusi ja samalla kuin 1800-luvulla tehty. Historiallisen tilan kaikki rakennukset on nyt läpikäyty ja kunnostettu.
Kivilammin torpan puuvaja on ollut aina avonaista mallia. – Toinen puoli oli puuvarastona, toinen osa kievarivieraiden hevosia varten, Kivilammin torpan vuokrannut Jukka Salonen kertoo. Taustalla Kivilammin torpan päärakennus. Kuva: Tapio Tuomela
Kivilammin torpan puuvaja on ollut aina avonaista mallia. – Toinen puoli oli puuvarastona, toinen osa kievarivieraiden hevosia varten, Kivilammin torpan vuokrannut Jukka Salonen kertoo. Taustalla Kivilammin torpan päärakennus. Kuva: Tapio Tuomela

Kivilammin torpan puuvaja seisoo ryhdissä ja polttopuut pysyvät kuivina. Vanhan puuvajan kunnostaminen aloitettiin viime syksynä.

– Ajateltiin ensin, että uusitaan pelkkä katto. Pärekatto oli päässyt kuitenkin niin huonoon kuntoon, että koko puuvaja rakennettiin uusiksi, Jukka Salonen kertoo.

Urakasta tuli perinpohjaisempi kuin arvioitiin mutta periaate pysyi ennallaan: lopputuloksen tuli kunnioittaa vanhaa kirvesmiestaitoa.

– Rakennuspuut ovat pystyyn kuivaneita kuusia Saaren kartanon metsistä ja hirsien loveukset on tehty vanhalla tyylillä. Mikkolan veljekset ovat tehneet hienoa työtä, Salonen kiittelee.

Salonen on ollut vuokralla Kivilammin torpassa vuodesta 2002 alkaen. Mikkolan veljekset Juha ja Janne ovat puolestaan vastanneet jo pitkään Saaren kartanon rakennusten entisöinnistä ja kunnostamisesta – Kivilammin torppa mukaan lukien. Kivilammilla kunnostamista ohjeisti myös Museovirasto.

Perinteinen hirsisalvos kantaa nimeä sormiliitos. Kuva: Mikael von Frenckell
Perinteinen hirsisalvos kantaa nimeä sormiliitos. Kuva: Mikael von Frenckell

Puutarhapöytä hevosten alueelle

Kun puuvajan rakentaminen oli kesken, näytti siltä kuin työn alla olisi laavu. Laavumaisuus johtui siitä, että puuvaja on ollut aina avonainen sisäpihan suuntaan.

– Vajan toinen puoli oli tarkoitettu puille, toinen hevosille. Torpan pihassa oli aikoinaan kievari ja paikalle tulleet isännät saivat jättää hevoset sateensuojaan.

– Entisaikaan kaikki oli tarkoituksenmukaista. Tehtiin kaikki tarpeellinen mutta ei mitään turhaa.

Tarkoituksenmukaisuutta on mietitty myös puuvajan uudistamisessa: hevosilta tyhjäksi jääneeseen osaan on kannettu suuri pöytä ja tuolit pihamaalta. Tarkoitus on, että Kivilammin torpan vieraat saavat nauttia kahvit ulkoilmassa säällä kuin säällä.

Katto kuntoon lumien sulettua

Puuvajan kunnostus valmistuu keväällä. Lumien sulettua odottaa katon uusiminen ja riukuaidan rakentaminen vajan molempiin päihin.

Jukka Salosen mukaan Kivilammin torpan kymmenkunta rakennusta alkavat olla arvoisessaan kunnossa.

– Kaikki on menty läpi. Mutta kyllähän parsimista aina ilmaantuu, kun nuorimmat rakennukset alkavat olla 200-vuotiaita.

Harvinainen kokonaisuus

Salonen luonnehtii torpan miljöötä harmoniseksi kokonaisuudeksi ja malliesimerkiksi hämäläisestä umpipihasta.

– Yksikään rakennuksista ei riko toista vasten. Kaikki sopii toisiinsa kattokaltevuuksista alkaen.

Kivilammin torpan historia vilkkaan Hämeen Härkätien varrella ulottuu vuosisatojen taakse. Salosen mukaan ensimmäiset kirjalliset merkinnät Kivilammin torpasta ovat 1500-luvulta.

Nykyiset rakennukset ovat valmistuneet 1850-lukuun mennessä ja tila oli vakituisesti asuttu 1980-luvulle saakka.

Kivilammin torppaa ei ole museoitu, mutta Salonen toivottaa ohikulkijat vierailulle.

– Silloin saa poiketa, kun portti on auki.

Lue myös: Suomen viimeiset torpparit löytyvät Tammelasta – Jukka ja Ulla Salonen pitävät huolta Kivilammin torpasta (FL 23.6.2019)

Uusimmat

Fingerpori

comic