Lounais-Häme

Pyhäjärven railo laajenee

Opiston rannassa 40 vuotta asunut Risto Paasio otti yhteyttä Forssan Lehden toimitukseen ja halusi tarkentaa Pyhäjärven railoa koskenutta uutista. Paasion mukaan railo jatkuu Vohlassaaresta Venesillanrannan ja Salmensaareen suuntaan.

-Railoa ei synny siihen kohtaan joka vuosi, ei esimerkiksi viime talvena. Mutta kun se syntyy, paikka on yleensä lähes metrin tarkkuudella sama. Railon kohdalla kulkee syvänteen raja, Lamalan puolella railoa on vettä noin kaksi metriä, mutta heti railon toisella puolella 3,5 metriä.

-Railo on noin kaksi metriä leveä. Jossain kohdassa jää nousee pystyyn, jossain painuu veden alle, eli se on yhtä vaarallinen kuin Opiston rannan ja Vohlassaaren välinen railo, Paasio kertoo.

Paasio tietää, että kyseinen paikka vaati muutaman vuosi sitten railoon ajautuneen pilkkimiehen hengen. Kylmettynyt mies ei päässyt ylös railosta edes naskalien avulla, eli Paasion varoitukset kannattaa ottaa vakavasti.

-Railo syntyy, jos talvella on lämpötilavaihtelua pakkasen ja plussan välillä. Osasyynä voi olla myös matalalla oleva vesi, kuten tänä talvena on, Paasio sanoo. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/29416-pyhajarven-railo-harvinainen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic