Lounais-Häme

Pyhäjärven rannalla odotellaan syyssateita

Tammelan kunnan ympäristösihteeri Erja Klemelä kertoo, että hänelle soittavat ovat usein huolissaan siitä, juoksutetaanko koskesta paljon vettä, kun järven pinta laskee. Tästä ei hänen mukaansa kuitenkaan ole kyse.

-Kesähelteellä järvestä voi haihtua parikin senttiä vettä päivässä. Nyt on ollut pitkä kuiva jakso. Myös se vaikuttaa, että järven valuma-alue on iso.

Loimijoen juoksutukset ovat tällä hetkellä minimissään.

-Kuhalankosken säädetty minimijuoksutus on 1,2 kuutiometriä sekunnissa. Tämä on osittain kalaston säilymisenkin takia.

Vedessä täytyy olla kalojen takia jonkin verran virtausta, sillä ne eivät selviä seisovassa vedessä. Klemelä toteaa, että pinta ei kuitenkaan laske enää samaa vauhtia kuin pari kuukautta sitten.

-Elo-syyskuussa pinta laski senttimetrillä yhdessä tai kahdessa päivässä, nyt pinta voi pysyä samalla korkeudella viisikin päivää.

Haihtuminen on vähentynyt sään viilenemisen myötä. Klemelä odottaa tilanteen paranevan lähiaikoina.

-Kun pikkuisenkin sataa, se korjaa kyllä tilannetta. Kokemukseni mukaan tilanne korjaantuu, kun sateet tulevat.

Vedenpinnan laskulla on joitakin haittavaikutuksia, mutta ne ovat usein väliaikaisia.

-Haittavaikutukset riippuvat vuodenajasta, Klemelä kertoo.

-Kesällä vedenpinnan lasku vaikeuttaa järvien virkistyskäyttöä. Vesi pakenee rannoista aika pitkälle, joten se haittaa veneilyä ja uimista. Veneilyä haittaavat myös pinnan alla olevat karit. Vedenpinnan lasku myös lisää kasvillisuutta vedessä.

Seudulla käy asukkaiden ja mökkiläisten lisäksi paljon ulkopaikkakuntalaisia veneilemässä ja kalastamassa, ja Klemelä arvioi vedenpinnan laskun haittaavan myös heitä.

Talven tullessa riski kaloille nousee merkittävimmäksi haitaksi.

-Nyt pelkona on, että ellei vesi nouse tarpeeksi ennen kuin vesi jäätyy, kalojen kannalta tilanne muuttuu huonoksi, sanoo ympäristösihteeri.

-Silloin kaloille jää talviajaksi vain vähän vettä.

Paksu jääkansi vie vesitilavuudesta paljon, joten varsinkin Pyhäjärven kaltaisessa matalassa järvessä vedenpinnan lasku voi olla kaloille talvella suuri riski.

Pyhäjärven syvyys on vesitilanteesta ja paikasta riippuen vain 3,5–4,5 metriä, kun esimerkiksi pieni Rehtijärvi on 29 metriä syvä.

-Näin isoksi ja laaja-alaiseksi järveksi Pyhäjärvi on todella matala.

Matala vesi talvella voi vaikeuttaa myös avantouintia.

Klemelä uskoo kuitenkin, että sateet korjaavat asian syksyn mittaan.

-Viime syksy oli myös kuiva, mutta vedenkorkeus nousi talveksi oikein kunnolla. Syys- ja lokakuu oli kuivaa, mutta järvenpinta ehti silti hyvin nousta talveksi. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic