Lounais-Häme

Pyhärannan paloalueelta evakuoidut saivat luvan palata koteihinsa ja mökeille

Helsinki
20.07.2018, 16:54

Kotimaa

Pyhärannan paloalueelta evakuoidut voivat palata koteihinsa ja mökeilleen, pelastuslaitos kertoo Twitterissä. Päivystävä päällikkö Juha Virto sanoo, että poliisi ja kunta huolehtivat ilmoituksen henkilökohtaisesti evakuoiduille.
Alueelle ei päästetä vielä muuta liikennettä.
Sammutustyöt ovat edelleen käynnissä, mutta sää on lopulta kääntynyt sammuttajien avuksi.
– Tällä hetkellä sääolosuhteet ovat meidän puolella, sade on rauhoittanut aluetta todella hienosti ja sen tiimoilta palo on saatu paremmin hallintaan, Virto kertoo.
Pitkäksi aikaa sään apuihin ei kuitenkaan voi luottaa.
– Sadehan ei tässä kauaa meitä auta, vaan nyt illan ja ensi yön aikana maasto kuivuu hyvin voimakkaasti. Viikonvaihteen ja ensi viikon sääennusteet ovat taas tätä tilannetta vastaan, eli hyvinkin lämmintä ja kuumaa ilmaa on tiedossa, Virto sanoo.
– Ei tämä ole ohi vielä.
Sammutus- ja raivaustyöt jatkuvat. Mukana niissä on 90-100 henkilöä.
Suuri merkitys on myös metsä- ja kaivinkoneilla, joita käytetään raivaamisen lisäksi avaamaan maastossa kyteviä palopesäkkeitä.
– Siellä on suhteellisen paksu tuhkakerros ja se kytee vielä maaperässä, palomestari Miikka Toivonen kuvasi tilannetta aiemmin iltapäivällä.

Osa asukkaista palasi omin päin jo aiemmin

Maastopalo riehui Pyhärannassa keskiviikosta lähtien, ja alueelta evakuoitiin yli 50 ihmistä.
Palo saatiin hallintaan aiemmin perjantai-iltapäivällä, mutta evakuointikäsky oli voimassa vielä tunteja sen jälkeen. Toiveita paloalueelle pääsystä oli Toivosen mukaan jo aamulla, mutta tuolloin uusi syttymä muutti tilanteen.
Vaikka pelastuslaitos varoitteli paloalueelle palaamisesta, poliisin mukaan osa evakuoiduista oli palannut koteihinsa omin päin jo eilen. Komisario Joonas Tikan mukaan tämä tuotti viranomaisille runsaasti lisätöitä, sillä heidän täytyi pitää kirjaa siitä, kuka on turvassa ja kuka ei. Evakuointikäskyä rikkovia ei kuitenkaan haettu pakolla pois kodeistaan.
Lisäksi osa evakuoiduista pääsi jo eilen käymään kotonaan pelastustoimen johdon luvalla ja poliisin saattamana.

Vahinkojen määrää vasta kartoitetaan

Paloalueen määrittäminen on toistaiseksi hankalaa, mutta luvut heiluvat Virron mukaan 50 ja 90 hehtaarin välillä.
Myös vahinkojen määräa vasta arvaillaan. Ihmiset ja tiettävästi eläimetkin ovat välttyneet vahingoilta, mutta Virron mukaan yksi rakennus paloalueen keskialueella on tuhoutunut täysin. Sen ympärillä oli lasikuituveneitä. Pelastuslaitoksen tämänhetkisten tietojen mukaan kyseessä olisi ollut vaja, mutta varmaa se ei vielä ole.
Puiden ja rakennuksen lisäksi muuta materiaalista vauriota ei ole tiedossa.

https://twitter.com/vspelastus/status/1020285681770418183

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic