Lounais-Häme

Pyöräilijät turvallisemmin kohti Porrasta

Tammelan kunnan tavoitteena on rakentaa kevyen liikenteen väyliä myös maanteiden varteen.

Tammelan kunnan tekninen johtaja Hannu Jalava toteaa, että kunta joutuu rakentamaan väyliä, koska valtiolta on vaikea saada tierahoitusta.

-On eri asia, onko kunnallakaan enää parin vuoden päästä rahaa toteuttaa kaikkia suunnitelmia, mutta tavoitteena on saada suunnitelmat kuntoon.

Tavoite liittyy niin liikenneturvallisuuteen kuin siihenkin, että kunnan toiveena on lisätä pyöräilyä.

 

Tekninen lautakunta antoi keskiviikkoillan kokouksessaan hyväksynnän Tammelan kirkonkylän ja Venesillan välisen kevyen liikenteen väylän rakentamisen aloittamiseen.

Lautakunta myös hyväksyi Venesillan ja Portaan kylän välisen tieosuuden kevyen liikenteen väylän rakentamissuunnitelman laatijan.

Jalava toteaa, että väylien rakentaminen maanteiden varteen on kovin byrokraattista. Ensin tehdään suunnittelusopimus tienpitäjän kanssa, sitten tiesuunnitelma koko suunnitellulle matkalle. Liikenneviraston täytyy hyväksyä suunnitelma.

Sen jälkeen tehdään rakentamissuunnitelma, kilpailutetaan rakentamisurakka, tehdään toteuttamissopimus ja vihdoin sen jälkeen päästään rakentamaan.

 

Ensimmäinen osuus rakentamisurakasta kirkonkylän ja Portaan kylän välillä on vain pari kilometriä.

-Tavoitteena on, että väylän rakentaminen Myllykyläntien risteyksestä Venesillalle alkaisi elokuussa, Jalava sanoo.

Tammela sai kyseisestä osuudesta vain yhden rakentamistarjouksen. Forssan Ympäristöurakointi oy on valmis tekemään työn hieman yli 748000 eurolla.

-Kallistahan väylän tekeminen on, mutta tarjous alitti suunnittelijan esittämän kustannusarvion lähes 40000 eurolla.

 

Väylän rakentaminen tulee kalliiksi muun muassa siksi, koska lähes koko matkalle täytyy asentaa betoniset reunakivet. Väylän takia joudutaan myös kaatamaan talojen pihapuita ja siirtämään aitoja.

Parin kilometrin pituisen kevyen liikenteen väylän pitäisi valmistua ensi vuoden toukokuussa.

-Ensi kesänä Venesillalle pääsee turvallisesti pyörällä.

Jalava huomauttaa, että tieosuuden alkupää on mutkainen ja sillä on tapahtunut tieltä suistumisia, joten väylä tulee tarpeeseen.

-Silti tielle jää edelleen hankalasti liikennöitäviä tonttiliittymiä.

 

Tekninen lautakunta hyväksyi Destian reilun 93000 euron tarjouksen hankkeen seuraavasta vaiheesta eli Venesillan ja Portaan kylän välisestä 6,5 kilometrin pituisesta kevyen liikenteen väylän rakentamissuunnitelmasta.

Tavoitteena on, että suunnitelma on valmis ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä ja rakentamisen kilpailutus tehtäisiin ensi kesänä.

-Kevyen liikenteen väylän pitäisi olla Portaaseen asti valmis vuoden 2019 kesällä, jos kunta myöntää siihen rahoituksen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic