Lounais-Häme Forssa

Pyöräilykausi on alkamassa – Polkupyörä kannattaa huollattaa nyt

Paikallisessa pyörähuollossa sesonki on jatkunut jo kuukauden.
Polkupyörän keväthuolto kannattaa teettää nyt. Ilkka Stenberg on huoltanut polkupyöriä Forssassa yli 40 vuotta. Kuva: Tapio Tuomela
Polkupyörän keväthuolto kannattaa teettää nyt. Ilkka Stenberg on huoltanut polkupyöriä Forssassa yli 40 vuotta. Kuva: Tapio Tuomela

Pyöräilykausi on käynnistymässä Forssan seudullakin. Osa pyöräilyväylistä alkaa olla puhtaana hiekasta ja sää on lämpenemässä. Pyöräkorjaamoissa alkava sesonki on näkynyt perinteisinä kevätkiireinä.

– Kuukauden päivät on ollut kiireistä, kun asiakkaat tuovat pyöriään keväthuoltoon, kertoo pyörämestari Ilkka Stenberg forssalaisesta urheiluliike Urheilu-Kennistä.

Stenberg kertoo huoltaneensa ja kunnostaneensa polkupyöriä jo 46 vuoden ajan. Kevätkiireissä kuluva vuosi ei poikkea aiemmista, mutta hiljaisen ajan puolesta kyllä. Koska talvi oli lähes lumeton ja lämmin, moni kulki pyörällä silloinkin.

– Yleensä alkuvuonna on pyörähuollossa hiljaista. Tänä vuonna sitä hiljaista ajanjaksoa ei tullut, Stenberg kertoo.

Pyöräily pitää Pyöräliiton mukaan yllä henkistä ja fyysistä kuntoa myös poikkeusoloissa. Pyöräillessä on helppo jättää riittävä sosiaalisen etäisyys, ja siksi se on hyvä tapa esimerkiksi kulkea työpaikoille turvallisesti.

Koronakriisin aikana ihmisten liikkumista on rajoitettu, mutta omasta hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta muun muassa riittävällä liikunnalla. Ulkoilu on sallittu myös riskiryhmään kuuluville, todetaan THL:n suosituksissa.

– Pyörälenkki piristää kummasti kotona työskentelevänkin mieltä. Samalla uutisvirran ja somen selailu jää, ja voi nauttia linnunlaulusta sekä muista kevään merkeistä, Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen muistuttaa.

Pyöräily on juuri nyt hyvä liikkumismuoto, koska sille ei ole koronaturvallisuuden näkökulmasta esteitä. Kaupunkipyörienkin käyttö on suositeltavaa ja julkista liikennettä parempi vaihtoehto lyhyille matkoille.

– Kaupunkipyöriä ja niihin liittyviä laitteita kannattaa käyttää käsineet kädessä. Keväämmällä kahvojen desinfiointi voi myös olla järkevää, sanoo Koistinen.

Pyöräliitto muistuttaa, että nyt on hyvä hetki huoltaa tai huollattaa oma polkupyörä ennen kevään ja kesän pyöräilykautta.

Ilkka Stenbergin mukaan osa polkupyörää käyttävistä huoltaa pyöränsä itse, mutta moni tuo pyörän mielellään keväthuoltoon. Kevät onkin monelle pyöränhuoltoliikkeelle vuoden paras sesonki.

– Monet maasto- tai hybridipyörät ovat sellaisia, että niitä ei kuka tahansa huolla itse. Nykypyöriä ei välttämättä huolleta enää jakoavaimella. Minulle tulee kyllä huollettavaksi edelleen paljon peruspyöriäkin, Stenberg kertoo. FL

Näin nautit pyöräilystä

Hyppää huoletta pyörän selkään. Pyöräily hiljaisilla teillä ja maastossa pitää takuuvarmasti erossa muista ihmisistä. Yleiskunnosta ja omasta mielialasta kannattaa pitää nyt erityisesti huolta.

Huollata pyörä ja tue pienyrittäjää. Hyväkuntoisella fillarilla on ilo polkea.

Pyöräleikit lapsen kanssa. Pyörällä voi tehdä muutakin kuin siirtyä paikasta toiseen. Suorittakaa yhdessä pyöräilyn katsastuskortti tai napatkaa vinkit pyöräleikkeihin.

Hanki uusi pyörä pyöräliikkeestä. Myyjillä on nyt hyvin pyöriä tarjolla ja malleissa riittää valinnanvaraa. Lähikontaktia voi välttää vaikka soittamalla ennakolta kauppaan ja kertomalla, millaisia pyöriä haluaisi koeajaa. Sovi koeajo ulos liikkeen edustalle.

Hanki uusi pyörä verkkokaupasta. Kotimaassa toimitukset kulkevat normaalisti ja suomalaiset verkkokaupat ovat hintansa puolesta kilpailukykyisiä.

Hanki pyörä käytettynä. Käytettynä voi saada pyörän hyvään hintaan. Varmista kuitenkin, ettei pyörä ole varastettu ja pyydä todisteeksi vaikkapa myyjältä pyörän alkuperäinen ostokuitti.

Ota kaupunkipyörä käyttöön. Lyhyet matkat kannattaa kulkea julkisen liikenteen sijaan kaupunkipyörällä. Käytä pyöräillessä käsineitä ja huolehdi käsihygieniasta.

Lähde: Pyöräliitto

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic