Lounais-Häme

Pyörät pyörivät vinhasti ulos kaupasta

 

Autokaupoilla on mennyt Forssassa vuoden ensimmäinen puolikas samoissa merkeissä kuin alan liikkeillä koko Suomessakin – positiivisesti.

-Jos valtakunnan tasolla kasvu on noin 17–20 prosentin välillä, me olemme myynnissä 23 prosentin nousussa viime vuoteen nähden, Forssan Laatuauton myyntipäällikkö Jouni Lounas iloitsee.

Toimitusjohtaja Mikko Hägerströmin mukaan Astrum Auton myynti on Forssassa viime vuotta noin kuusi prosenttia edellä.

-Alkuvuosi kului viime vuoden tasossa, mutta erityisesti huhtikuusta kesäkuuhun on ollut kasvavaa kaupankäyntiä, Hägerström kuvailee.

Auto Centerillä mennään myyntipäällikkö Jaakko Ala-Nissilän mukaan tavoitevauhdissa ja koko vuoden ennuste on selvästi positiivinen. Autotalon päällikkö Petri Kivistö Delta Autosta kertoo, että heillä mennään viime vuoden vauhdissa.

-Myynti on käynyt koko ajan tasaiseen tahtiin kaikki nämä vuodet. Olemme hyvässä vauhdissa sekä uusien että käytettyjen osalta, Kivistö toteaa.

Autokaupoissa uskotaan, että päällimmäisenä syynä kohentuneeseen kaupankäyntiin on valoisammaksi kääntynyt yleinen taloustilanne.

-Ei ihmisillä raha ole loppunut aiemminkaan, sitä vain ei ole uskallettu käyttää. Nyt on ikään kuin vihreä valo liikennevaloissa päällä, uskalletaan taas tehdä asioita, Lounas selittää.

Taloudelliset seikat muutenkin tukevat autokauppaa, kun esimerkiksi rahoituskorot ovat tällä hetkellä alhaisella tasolla.

Yhtenä autokauppaa herätelleenä piirteenä on myös tietynlainen pakkorako. Uuden auton ostamista on voitu lykätä vuosi vuodelta, mutta lopulta uusi auto on ostettava.

-Siinä muodostui ikään kuin patoutumaa, kun ihmiset eivät ostaneet autoja. Kolmasosa tarvittavista autoista jäi ostamatta, kun taloudellinen tilanne vaikutti epävarmalta, Ala-Nissilä pohtii.

Forssassa myydään autoja melko tasaisesti eri hintaluokissa. Sekä muutaman tuhannen euron käytetylle autolle että lähes sadan tuhannen euron autoille on löytynyt ottajia.

Etenkin käytettyjen autojen kohdalla toivotaan, että ostaja löytyisi nopeasti, ettei niitä kasaannu kauppaan.

-Uudet autot muuttuvat jossain vaiheessa vanhoiksi, ja nekin täytyy viedä jonnekin. Jos myymme kymmenen autoa, melkeinpä yhdeksän käytettyä tulee vaihdossa, Lounas toteaa.

-Varaston kierto pitää olla 30–45 päivän välissä. Jos tavara ei kierrä, se alkaa maksaa meille. Ei auton arvo parane ainakaan, jos se makaa puoli vuotta, Lounas jatkaa.

Kesä on perinteisesti ollut hyvää aikaa vaihtoautokaupan osalta.

-Nyt on paljon mökkiläisiä, asiakkaita tulee laajemmalta alueelta, Kivistö selittää.

Netti on viime vuosina kasvattanut nimenomaan käytettyjen autojen kauppaa. Nykyään autoja tutkitaan ja vertaillaan verkon kautta ennen paikan päälle lähtemistä. Netin kautta ostajat saavat helposti tietoa kauempanakin olevista autoista.

-Nettikaupasta on ollut ehdottomasti hyötyä, sen kautta asiakaskunta on paljon laajempi, Kivistö sanoo.

-Ostajalla on nykyään usein tietty auto mielessä jo kauppaan tullessa, Ala-Nissilä komppaa.

Hägerströmin mukaan viimeisten parin viikon aikana Astrum Auton asiakkaana on käyty jopa Rovaniemeltä. Osalla toimijoista Forssan alueen ulkopuolelle myydään jopa puolet käytetyistä autoista. Usein autokauppaa tehdään noin 100 kilometrin sisällä.

-Silloin ollaan jo Helsingissä, Tampereella tai Turussa. Forssan sijainti on autokaupan kannalta ihanteellinen kolmion keskellä, Ala-Nissilä kuvailee. FL

Viime vuotta selvästi parempaa
Vuonna 2016 on jokaisen kuukauden aikana ensirekisteröity enemmän autoja kuin samassa kuussa vuonna 2015. Myyntiluvut ylittävät myös vuoden 2014 lukemat lukuun ottamatta tammikuuta.Kuluvan vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ensirekisteröitiin yhteensä 65 463 uutta henkilöautoa, mikä on 14,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.Kesäkuussa 2016 Suomessa hankittiin 10 750 uutta autoa. Viime vuoden luvuista on nousua noin 20 prosenttia.Kanta-Hämeessa uusia autoja rekisteröitiin alkuvuoden aikana yhteensä 1824 kappaletta, mikä on vajaa 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.Kesäkuussa uusia autoja Kanta-Hämeen alueella ensirekisteröitiin 266 kappaletta eli noin 10 prosenttia edellisvuotista enemmän.Lähde: Tilastokeskus

Fingerpori

comic