Lounais-Häme

Pyörätie Lamalasta Venesillalle etenee

Vuonna 2012 Tammelassa käynnistetty ”Pyörällä Saareen ja Portaaseen” -hanke nytkähti askeleen eteenpäin, kun Liikennevirasto hyväksyi kevyen liikenteen rakentamisen välillä Tammelan keskusta–Portaan kylä.

Käytännössä kevyen liikenteen väylän rakentaminen alkaa Myllykylän risteyksestä Tammelan kirkonkylältä ja jatkuu Portaaseen asti. Ensimmäinen vaihe Lamalasta Venesillalle on tarkoitus rakentaa tämän ja ensi vuoden aikana.

-Jos päätöksestä ei tule valituksia, kilpailutus on tarkoitus käynnistää keväällä ja työt jossain vaiheessa syksyllä. Ensi vuonna olisi valmista, tarkkaa ajankohtaa ei ole haarukoitu, mutta hyvähän se olisi, että väylä valmistuisi kesäksi, kertoo Tammelan kunnan tekninen johtaja Hannu Jalava.

Päätös valitusoikeuksineen on nähtävillä Tammelan kunnantalolla 9. maaliskuuta asti.

Kevyen liikenteen väylä etenee Portaantietä kirkonkylältä kohti Venesiltaa ja myöhemmin Porrasta. Se tekee kuitenkin mutkan Kukkuramäentielle ja sieltä edelleen Suvikujalle, josta se palaa Portaantielle.

-Kukkuramäentiellä ja Suvikujalla on jo olemassa olevaa tietä. Suvikuja on yksityistie, joten siihen tarvitaan yksityistietoimitus, jotta kunnalla on oikeus rakentaa. Samalla kunta ottaisi tienhoidon vastuulleen, Jalava sanoo.

Kunnan talousarviossa on varattu kaikkiaan 500000 euron määräraha Lamala–Venesilta-välisen väylän rakentamiseen. Ulkopuolista rahaa ei käytössä ole, joten väylä rakennetaan Jalavan mukaan kunnan rahoilla.

Venesillan ja Portaan väliselle reitille kunta yrittää keksiä jonkun ulkopuolisen rahoituskanavan. Jalavan mukaan kunnan investointiohjelmaan on varattu rahaa niin, että reitin suunnittelu käynnistyisi ensi vuonna ja väylä olisi kokonaisuudessaan valmis vuonna 2019.

Tammelan kunnan strategiaan kuuluu panostus kevyen liikenteen väyliin. Yksi näistä on Papinsillan väylä Forssantien risteyksestä Riihivalkaman koululle. Siihen on varattu alustavaa suunnittelurahaa ensi vuodelle.

-Uudenmaan Ely-keskuksella on aika tiukat kriteerit. Väylän ongelmakohta on kapea maantiesilta Loimijoen kohdalla. Se vaatii todennäköisesti oman kevyen liikenteen väylän sillan ja tekee hankkeesta kalliin, Jalava sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti