Lounais-Häme

Pyörävarkauksien sesonki on käsillä – Poliisi kehottaa hankkimaan pyörään kunnollisen lukon

Poliisin mukaan kannattaa käyttää irtolukkoa, jolla pyörän saa lukittua rungostaan johonkin kiinteään telineeseen, kuten tolppaan.
Varkaat vaanivat polkupyöriä erityisesti kesäaikaan. Kuva: Eelis Bjurström
Varkaat vaanivat polkupyöriä erityisesti kesäaikaan. Kuva: Eelis Bjurström

Polkupyörävarkauksia tehdään runsaasti kesän mittaan. Varkaussesonki on huhtikuusta syyskuuhun, ja esimerkiksi Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueelta on tänä vuonna anastettu jo reilusti yli 800 pyörää. Sisä-Suomen poliisilaitos toimii Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa 45 kunnan alueella, johon kuuluu muun muassa Urjala.

Jotta pyörää ei varastettaisi, poliisilaitos kehottaa huolehtimaan siitä, että hankkii pyörään kunnollisen lukon. Poliisin mukaan kannattaa käyttää irtolukkoa, jolla pyörän saa lukittua rungostaan johonkin kiinteään telineeseen, kuten tolppaan.

– Älä lukitse pyörää vain etupyörästä, koska silloin etupyörän voi jättää lukkoon ja lopun pyörää saa anastettua helposti. Harkitse, mihin jätät pyöräsi. Syrjäinen paikka houkuttelee varkaita enemmän kuin vilkasliikenteinen paikka. Pysäköi kuitenkin vain pyörille sallituille paikoille, poliisi neuvoo.

Jos pyörä kuitenkin varastetaan, poliisi kehottaa huolehtimaan, että pyörästä on otettu valokuva ja omistaja osaa kertoa pyörän erityistuntomerkit ja rungon numeron. Rungon numero löytyy pyörän runkoon kaiverrettuna sekä ostokuitista, takuutodistuksesta tai ostoliikkeestä. Rikosilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian ja ilmoittaa siinä kaikki pyörää yksilöivät tiedot.

Pyöriä anastetaan vuorokaudenajasta riippumatta. Poliisi kehottaa ilmoittamaan hätäkeskukseen välittömästi, jos näkee jonkun murtavan pyörän lukkoa tai lastaavan pyöriä pakettiauton kyytiin, rekisterinumero kannattaa myös taltioida.

– Joitakin pyörävarkaita on saatu kansalaisten aktiivisen toiminnan vuoksi kiinni tai ainakin teko on saatu keskeytettyä.

Poliisi muistuttaa kuitenkin, ettei omaa turvallisuuttaan pidä vaarantaa puuttumalla tekoon, varsinkin, jos on yksin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic