Lounais-Häme

Pyöröpaalijonot jäävät tavallista lyhyemmiksi: Hevosten heinästä ennakoidaan pulaa

Tammelalainen Isto Mäki-Tulokas oli onnekas. Tammelan seudulle saatiin juhannuksen tienoilla useampi saderyöppy, ja vettä kertyi yli 60 millliä.

-Se pelasti paljon, Mäki-Tulokas sanoo ja arvioi heinäsatonsa olevan kaksi kolmasosaa normaalista. Mäki-Tulokas kasvattaa heinää hevosille Tammelan Sukulassa.

Mäki-Tulokkaan satotaso on tälle kesälle hyvä. Suurella osalla hevosheinäntuottajista sato on jäänyt puoleen tai jopa kolmasosaan tavanomaisesta.

-Heinäpula tulee, Mäki-Tulokas toteaa.

-Meilläkin tekee tiukkaa, että saamme toimitettua asiakkaille sovitut määrät. Uusia asiakkaita ei ole mahdollista ottaa.

Jotain hyötyäkin kuivuudesta oli. Sato saatiin talteen kuivana, ja matala kosteusprosentti parantaa säilyvyyttä.

 

Hevostiloilla syysheinän merkitys on pienempi mutta karjatilat korjaavat kaksi, jopa kolme nurmirehusatoa. ProAgrian kasvinviljelyn asiantuntija Tuomas Granni arvioi ensimmäisen rehusadon jääneen yleisesti 50–70 prosenttiin normaalista.

-Paikalliset vaihtelut jopa saman tilan sisällä ovat kuitenkin suuria, hän huomauttaa.

Toinen rehusato sai hyvän lähdön juhannuksen ajan sateiden vuoksi mutta viime aikojen helteet toivat kuivuuden takaisin, ja se näkyy kasvustoissa: kasvu on hidastunut

-Tänä vuonna korostuvat pellon kasvuolosuhteet. Hyvin lannoitetut pellot pystyvät hyödyntämään paremmin vähäisenkin kosteuden ja tuottavat paremmin.

Granni on suhteellisen toiveikas karjatilojen rehuomavaraisuuden suhteen. Hän ei usko, että Ruotsissa ennakoituihin, rehupulasta johtuviin karjojen joukkoteurastuksiin jouduttaisiin Suomessa.

-Toisen sadon onnistuminen vaikuttaa tilanteeseen, mutta tiloilla on yleensä joutomaita sen verran, että jotain ruokaa saadaan joka tapauksessa. AB-tukialueilla ei ole myöskään esteitä kesantomaiden kasvustojen korjaamiseen.

 

Somerolla, Pirttilän maitotilalla aloitellaan toisen rehusadon korjaamista.

-Yllättävän hyvin on kasvanut. Varsinkin siihen nähden, ettei tänne sattunut isoja sadekuuroja, Kaija Pirttilä toteaa.

Vaikka Pirttilä käyttää sanoja yllättävä hyvä, myös toinen sato jää normaalitasosta. Ei kuitenkaan yhtä paljon kuin ensimmäinen, joka jäi kolmasosaan tavanomaisesta. Pirttilän tilan rehuomavaraisuutta pelastavat viime vuoden varastot.

-Tilanne ei kuitenkaan ole hyvä, ja talveen täytyy varautua nyt aktiivisesti. Me tilasimme jo kuorman sinimailasraetta, sillä hinnat pomppaavat syksyllä. Lisäksi olemme saaneet niittää heinämaita, jotka olisivat jääneet muuten käyttämättä. Suuri kiitos ihmisille, jotka ovat tarjonneet apuaan, Pirttilä sanoo koko sydämestään. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic