Lounais-Häme Forssa

Pyrkiikö puistokaupunki puistoholistien Pariisiksi? – Forssa jakaa grillipalstoja kaupunkilaisten käyttöön

Nopeimmat saavat tänään siivunsa kansallisesta kaupunkipuistosta Loimijoelta ja Wahrenin puistosta.
Tästäkö Forssan uusi valtti? Vapaata grillailua Loimijoen rantapalstoilla? Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunki yksityistää kansallisesta kaupunkipuistostaan makeimmat osat, Loimijoen rannat ja Wahrenin puiston reunat, kaupunkilaisten omaan käyttöön. Forssalaiset voivat varata aarin kokoisia alueita käyttöönsä tänään kello 12:sta alkaen.

Forssalaiset ystävä- ja perhekunnat voivat vuokrata itselleen kaupungin omistamalta maalta 10 x 10 metrin alueita pitkin joenvartta ja puistoa vaikkapa kesäkauden grillailuun, auringonottoon tai monenlaiseen virkistykseen.

Kyseessä on kesän kattava kokeilu, joka tuo eloa jokivarteen ja puistoon.

– Näin Forssa voi näyttää leppoisat, eläväiset ja iloiset kasvonsa. Mikäs sen hauskempaa, kun Loimijoen veneilijät ja rannan käyttäjät voivat kilvan vilkutella toisilleen, kehuu Forssan markkinointisihteeri Satu Eljevaara.

Kysytyimmät rannat ovat arvion mukaan Loimijoen pohjoisreunalla Saunasillalta Kutomolle sekä Kaupunginpuutarhan alue ja Rantalanmäki.

Forssa ottaa Eljevaaran mukaan osaltaan oppia Pariisista, joka on muokannut Seinen varresta kesäisen rantakohteen.

Tarjotut alueet pysyvät Forssan kaupungin omistuksessa, mutta kaupunkilaisten hallinnassa. Loimijoen rantaan tai Wahrenin puiston reunalle ei kuitenkaan saa pystyttää muita kiinteitä rakenteita kuin vaikkapa betoniin valetun päivänvarjon jalan, johon voi kätevästi ketjulla kahlita grillin ja kesäkalusteet. Kesäkalusteita saa säilyttää palstalla omalla vastuulla.

Haluamansa alueen voi käydä varamaamassa kaupungin nettisivuston kartasta tänään puolestapäivästä lähtien. Jos käytössä ei ole nettiä, saa ajantasaista palvelua numerosta 03-10061. Mahdollista on käydä tutkailemassa kaupunkipuistokarttaa kaupungin ilmoitustaululla kaupungintalon ulko-ovella ennen varauksesta ilmoittamista.

”Grillipalstat” jaetaan varausten saapumisjärjestyksessä. Vuokrauskausi päättyy käytännössä syksyn kuravesikeleihin. Palstan vuokra on 14 euroa kuussa.

Forssalaiset yhdistykset voivat varata käyttöönsä kaksi vierekkäistä aarin aluetta.

Ympäristöministeriö allekirjoitti lähes päivälleen viisi vuotta sitten päätöksen, jolla Forssaan perustettiin Suomen kahdeksas kansallinen kaupunkipuisto. Kansallisen kaupunkipuiston syvempi merkitys on jäänyt useimmille forssalaisille varsin vieraaksi.

Kansallisen kaupunkipuiston tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena – kaupunkilaisten olohuoneena. Forssan kaupungin uusi päätös muuttaa nämä kauniit sanat lihaksi grillivartaaseen.

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Jukka-Pekka Blender myöntää yllättyneensä Forssan ratkaisusta.

– Muissakin kaupunkipuistokohteissa on mietitty, kuinka ihmiset ottaisivat tämän statuksen paremmin omakseen. Kun kuulin Forssan mallista, kieltämättä hämmennyin, mutta pienen makustelun jälkeen tämä kuulostaa aina paremmalta. Rohkea, uraauurtava malli.

– Seuraamme jännityksellä, kuinka innokkaasti kaupunkilaiset käyttävät mahdollisuutta hyväkseen. FL

Asiasanat

Fingerpori

comic