Lounais-Häme Forssa

"Nyt pystyn olemaan mies vaimolleni ja isä lapselleni" – Tommi on pysynyt erossa huumeista Forssaan perustamansa NA-ryhmän ansiosta

Nimettömät narkomaanit -toveriseura tukee huumeiden käytön lopettamisessa ja pakkomielteen väistymisessä. Vertaistuella huumeiden käyttäjät voivat löytää uuden tavan elää.
Puhdas aika on toveriseurassa juhlan aihe. Puhtaana olemisesta palkitaan erivärisillä avaimenperillä. Puhtaan vuoden kunniaksi syödään kakkua. Kuva: Lassi Puhtimäki
Puhdas aika on toveriseurassa juhlan aihe. Puhtaana olemisesta palkitaan erivärisillä avaimenperillä. Puhtaan vuoden kunniaksi syödään kakkua. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Olen Tommi ja olen addikti.

Nimettömien narkomaanien (NA) kokoukset noudattavat aina samaa kaavaa. Ensin jokainen ryhmän jäsen tunnustaa sairautensa, sitten luetaan toveriseuran kirjallisuutta ja jaetaan kokemuksia, miten kukin on löytänyt NA:n avulla uuden elämäntavan.

Puhdas aika on juhlan aihe. Kun huumeista on onnistunut pidättäytymään 30 päivää, saa oranssin avaimenperän. Puhtaan vuoden kunniaksi syödään ryhmän kanssa kakkua.

Vertaiskokoontumiset ovat tärkein palvelu, mitä NA:lla on jäsenilleen tarjota.

– Ryhmän ansiosta pystyn tänä päivänä olemaan mies vaimolleni ja isä lapselleni. Ilman NA:ta en pystyisi hoitamaan tällaisia vastuita, Tommi sanoo.

 

Porttiteoria piti paikkansa

Hänen kohdallaan porttiteoria piti paikkansa: alkoholin käyttö johti kovempiin aineisiin, kannabikseen, heroiiniin ja subutexiin.

– Tein pikkurikoksia, mutta vankilaan en luojan kiitos joutunut.

Tommi sanoo luulleensa olevan sen verran erikoiskaveri, että pystyy hallitsemaan tilanteen. Kahdeksan vuoden aikana parempia aikoja olikin hetkellisesti, kunnes alamäki alkoi kunnolla.

– Kun olin kokeillut kaikki konstit, mitä oma pää syötti, löytyi sen verran nöyryyttä, että osasin ottaa avun vastaan.

Hoitolaitoksessa Tommi tutustui Nimettömien narkomaanien toimintaan ja alkoi käydä lähimmässä NA-ryhmässä Hämeenlinnassa.

Hän sanoo aluksi pelottaneen, onko järkeä ajaa monta kertaa viikossa Hämeenlinnaan. Toisaalta hän oli saattanut ajaa huumeannoksenkin takia 200 kilometriä.

– Puhtauden eteen täytyy tehdä töitä. Asiat eivät tapahdu itsekseen, Tommi järkeilee.

 

”Porukka on ollut useita vuosia puhtaana”

Tommi perusti hoitolaitoksesta juuri pois päässeen kaverinsa kanssa NA-ryhmän Forssaan vuonna 2008.

NA:n periaatteisiin kuuluu, että kuka tahansa addiktiksi itsensä tunteva voi perustaa ryhmän ja hankkia ryhmälle tilan esimerkiksi seurakunnalta tai kunnalta. Ainoa ehto toiminnalle on, että ryhmän tulee noudattaa NA:n hengellisiä perinteitä.

Forssassa sopiva tila löytyi vanhasta pappilasta, jossa ryhmä kokoontuu nykyään kolmesti viikossa.

– Alkuun aina joku kävi kääntymässä. Eräskin oli välillä neljä vuotta pois, kunnes tuli takaisin. Pikku hiljaa olemme saaneet uusia jäseniä, jotka ovat sitoutuneet ryhmän toimintaan.

Ryhmässä käy nyt kymmenen henkilöä, joista miehiä on lievä enemmistö. Ikähaarukka ulottuu parikymppisistä kuusikymppisiin.

– Porukka on ollut useita vuosia puhtaana. Pitkiä puhtauksia on saatu, Tommi kertoo.

NA-ryhmän kokoukset noudattavat 12 perinteen ja 12 askeleen ohjelmaa.

12 perinnettä ja 12 askelta

NA-ryhmien ohjenuorana on sinikantinen kirja, joka sisältää 12 perinnettä ja askelta. Perinteet ohjaavat toveriseuran toimintaa, askeleet henkilökohtaista toipumista.

Perinteisessä todetaan esimerkiksi, että ryhmän tulee olla täysin omavarainen ja torjua ulkopuoliset avustukset, säilyttää jäsenten nimettömyys kaikissa tiedotusväleissä ja ettei mielipiteitä ulkopuolisista asioista ole. Henkilökohtaiset askeleet etenevät oman voimattomuuden myöntämisestä hengellisen heräämisen sanoman saattamiseen muille addikteille.

Kun oma toipuminen on edennyt toisten tuella, NA:ssa ajatellaan ryhmän jäsenen voivan olla vastaavasti hyödyksi muille ja toimia esimerkiksi kummina ryhmän uudemmalle tulokkaalle.

Tommi uskoo Forssassakin olevan paljon nuoria huumeidenkäyttäjiä, jotka eivät ole vielä ole löytäneet ryhmään.

– Huumeiden saanti on tänä päivänä vielä helpompaa kuin ennen, kun ei tarvitse tuntea alan miehiä. Internetistä lähes kuka vaan pystyy tilamaan mitä vaan.

 

Lue myös:  Äiti imppasi deodoranttia ja isä käytti lääkkeitä: ”Menneisyyttä ei voi muuttaa mutta virheistä voi oppia”

 

Ystävällinen keskustelu on voimakkain työkalu

NA-ryhmäläiset tekevät selvän eron ammattiauttajiin. He eivät raitista tai yritä pelastaa ketään.

Ryhmässä jaetaan kokemuksia mutta ei neuvota, miten kenenkin pitäisi toimia ihmissuhteissaan tai taloushuolissaan. Voimakkain työkalu on ystävällinen keskustelu.

Tommi kertoo ryhmään kuulumisen kasvattaneen hänen rehellisyyttään ja stressinsietokykyään. Hän pystyy nykyisin vastaanottamaan asioita paremmin.

Yli kymmenen vuoden jälkeenkin hän kokee ryhmällä olevan edelleen annettavaa. Ainakin tällä hetkellä hän on valmis ja halukas käymään ryhmässä tulevaisuudessakin.

– Juuri tänään minulla on halu sitoutua vaikka loppuelämäksi. Vielä ei tarvitse murehtia huomisesta. FL

Tommin nimi on muutettu henkilön suojelemiseksi. Tommin haastattelun lisäksi jutussa on käytetty lähteenä Forssassa järjestettyä Nimettömien narkomaanien infotilaisuutta.

Nimettömät narkomaanit (NA)

Maailmanlaajuinen toveriseura sai alkunsa Los Angelesissa 1953. Suomessa toiminta alkoi 1988.

Viikoittain yli 67 000 kokousta 139 maassa. Suomessa on joka viikko noin 180 kokousta.

Forssassa Na-ryhmä on toiminut vuodesta 2008. Ryhmä kokoontuu vanhassa pappilassa (I linja 2) tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 18–20.

Ainoa ehto jäsenyydelle on halu lopettaa huumeiden käyttäminen. Huumeeksi lasketaan myös alkoholi.

Kokoukset noudattavat

12 perinteen ja 12 askeleen ohjelmaa. Ohjelma on hengellinen muttei uskonnollinen.

Ryhmällä ei ole ohjaajaa vaan toipuvat addiktit tukevat toisiaan pysyäkseen puhtaana.

Ulkopuolisista tahoista ja rahoittajista riippumaton. Ryhmät pyörivät jäseniltä saatavilla vapaaehtoisilla lahjoituksilla ja kirjallisuuden myyntituloilla.

Vuoden 2017 Suomen jäsenkyselyssä (664 vastaajaa) 95,8 % vastaajista ilmoitti elämänlaatunsa kohentuneen NA:ssa. Vastaajista 84 % on käyttänyt huumeita yli kuusi vuotta ja 69 % ollut puhtaana yli vuoden.

Auran pirtillä Tammelassa järjestetään 2.11. NA:n Yhdessä pystymme 6 -tapahtuma. Ohjelmassa on mm. puhujakokouksia, työpajoja ja illanviettoa.

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic