Lounais-Häme

Pyykit, ilot ja surut puhtaaksi pesulassa

Forssan Teatterin näytöskauden viimeinen tuotanto, Pesulan likat, on arjessa kiinni oleva näytelmä. Perustarinana on neljän naisen työyhteisö,josta nousee esille naisten kertomia lyhyitä tarinoita.

-Tykkään tästä näytelmästä, koska Pesulan likat kertoo entivanhasista tavallisista asioista ja sen ajan naisten elämästä. Silloin naiset kokoontuivat yhteen tekemään töitä, pitivät samalla hauskaa ja jakoivat ilot ja surut, kertoo näyttämöllä vakavana pyykkäri Raitasena nähtävä Liisa Lepola.

Lepola oli mukana Forssan teatterin alkuvaiheissa ja palannut sinne pariin otteeseen.

-Tulin ajattelettomattomasti luvanneeksi itseni tähän näytelmään, mutta en ole kyllä katunut – mitä nyt jos vähän pahana päivänä, hän kuittaa.

Myös Ida-Sofia Viljanen, Milla Lepänkoski ja Tarja Söyring ovat myös Forssan teatterin kokenutta kaartia. Voimakkaiden naisten joukkoon uskaltautuu ensikertalaisena mies, Ilpo Suvanto.

-Oskari käy välillä herättelemässä pesulan likkoja hommiin. Minua miellyttää erityisesti näytelmään olennaisena kuuluva musiikki ja laulut. Näyttämöllä on haitarinsoittaja ja välillä soivat 1950–60-luvun iskelmät. Olen ollut aiemmin mukana Ypäjän musiikkiteatterissa, joten musiikki on tärkeä asia, Suvanto kertoo.

Ida-Sofia Viljanen nauttii näytelmän elämänmakuisuudesta ja hyväntuulisuudesta, vaikka itkuakin näytelmään, kuten elämään, kuuluu.

-Suurta huumorin tykitystä tai pieruhuumoria Pesulan likoista ei löydy, mutta intensiivinen ja viihdyttävä se on.

Vaikka naisenergia pulppuaa näyttämöllä, Suvanto on varma, että miesyleisökin Pesulan likoista oppii.

-Ehkä ymmärtämään sitä naisten välistä ystävyyttä, sitä miten yhteinen ymmärrys naisia kantaa murheidenkin yli.

Milla Lepänkoski on samaa mieltä.

-Elämä ei aina ole helppoa eikä sen pidä ollakaan. Pyykkäri-Marilla on omat ongelmansa miehensä kanssa, ja tuo ne kyllä esille. Mielestäni näytelmässä käsitellään laajasti tavallisia arjen asioita ja ongelmia, mitkä koskettavat varmasti jollakin tavalla jokaista ihmistä – myös miehiä.

Naisten suurten salaisuuksien verhoa ei Tarja Söyringin mukaan näytelmässä raoteta.

-Tavallisia asioita puidaan töiden lomassa ja samalla pidetään myös hauskaa ja välillä lauletaan. Sellaista se saisi olla nykyinenkin työelämä, Söyring toteaa.

Koko naisnelikko on näyttämöllä lähes koko 2,5 tuntisen näytelmän ajan.

-Se tekee rooleista aika fyysisiä, Söyring lisää.

Näytelmän on kirjoittanut skotlantilainen näyttelijä ja näytelmäkirjailija Tony Roper. Tarina on Forssassa paikallistettu ja kieltä muokattu, murrekin tuntuu tutulta.

Pesulan likat Forssan teatterissa. Ensi-ilta lauantaina 12. maaliskuuta. 15 esitystä 30. huhtikuuta asti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti