Lounais-Häme

Raakaöljyn hinta syöksyi historiallisen alhaiseksi

WTI-laatuista öljyä myytiin maanantaina hieman yli 20 dollarin barrelihintaan.
Eurosta oli maksettava jo 86 ruplaa moskovalaisessa valuutanvaihtotoimistossa maanantaiaamuna. Kuva: epa08309373
Eurosta oli maksettava jo 86 ruplaa moskovalaisessa valuutanvaihtotoimistossa maanantaiaamuna. Kuva: epa08309373

Raajaöljyn hinta syöksyy edelleen. Pohjanmeren Brent-laatua myytiin markkinoilla maanantaina jo alle 25 dollarin tynnyrihintaan.

WTI-laadun tynnyrihinta kävi lähellä 20 dollaria. Öljy on jo halvempaa kuin vuoden 2016 alussa, jolloin sen reaalihinta putosi lähelle kaikkien aikojen pohjalukemia.

Hintaromahdus on dramaattinen, sillä vielä vuoden alussa Brent-öljyllä tehtiin kauppoja lähes 70 dollarin barrelihintaan. Lokakuussa 2018 barreli tätä öljyä maksoi yli 80 dollaria.

Raakaöljyllä käydään historiallisista syistä kauppaa tynnyreinä eli barreleina. Barreli on noin 159 litraa.

Raakaöljyn poikkeuksellisen halvat hinnat ovat seurausta öljytuotteiden maailmanlaajuisen kulutuksen laskusta ja ylituotannosta. Koronaepidemia on vähentänyt liikennettä ja tuotantoa. Kun Venäjä ei suostunut Opec-maiden esittämiin tuotannonleikkauksiin, Saudi-Arabia ja eräät muut Persianlahden öljyntuottajamaat ovat kasvattaneet tuotantoaan.

Öljyn halpeneminen on alentanut polttoaineiden hintoja myös Suomessa. Dieseliä myydään joillakin asemilla alle 1,2 euron litrahintaan. E 10 -bensiini maksaa yleisesti runsaat 1,3 euroa litra, mutta bensiiniä myytiin maanantaiaamuna joillakin asemilla jo alle 1,3 euroa halvemmalla.

Raakaöljyn halpeneminen laskee vain vähän Suomen liikennepolttoaineiden hintoja, sillä valtaosa kuluttajahinnoista on veroja. Polttoöljyä, jonka energiavero on hieman dieseliä alhaisempi, sai noin 70 sentin litrahintaan maanantaina. HÄSA

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic