Lounais-Häme

Rääväsuinen "tropiikin Trump" voitti Brasilian presidentinvaalit - oikea Trump onnitteli tuoreeltaan ihailijaansa Jair Bolsonaroa voitosta

Rio de Janeiro
29.10.2018, 09:06

Ulkomaat

Tropiikin Trumpiksikin kutsuttu äärioikeistolainen Jair Bolsonaro valittiin maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa Brasilian presidentiksi. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ihailija, rääväsuinen Bolsonaro sai vaalien toisella kierroksella 55,14 prosenttia äänistä, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.
63-vuotias Bolsonaro aloittaa kautensa 1. tammikuuta.
Voittonsa varmistuttua Bolsonaro lupasi hallita Brasiliaa Raamattua ja perustuslakia kunnioittaen.
– Emme voi jatkaa flirttailua sosialismin, kommunismin, populismin ja äärivasemmiston kanssa, hän sanoi voitonpuheessaan.
Vastustajat ovat pelänneet, että Brasilian demokraattinen hallinto joutuu koetukselle Bolsonaron aikana. Hän on aiemmin vannonut lähettävänsä vasemmistolaiset vastustajansa joko maanpakoon tai vankilaan.
Presidentti Donald Trump soitti hetimmiten Bolsonarolle onnitellakseen tätä voitosta.
– Kumpikin ilmaisi sitoutuvansa tekemään rinta rinnan työtä Yhdysvaltojen ja Brasilian kansojen elämän parantamiseksi, Valkoisen talon tiedottaja kertoi.

Vastaehdokkaan kannattaja itki Bolsonaron voittoa

Bolsonaro on entinen armeijan kapteeni, joka ihailee avoimesti Brasilian vuosien 1964-1985 sotilasdiktatuurin aikaa. Hän on myös herättänyt huomiota nais- ja vähemmistövihamielisillä lausunnoillaan. Hän on muun muassa todennut, että soisi oman poikansa kuolevan mieluummin auto-onnettomuudessa kuin paljastuvan homoksi. Hän on myös arvioinut kilpailevan (nais)kansanedustajan olevan ”liian ruma raiskattavaksi”.
Monet äänestäjät kokivat Bolsonaron kuitenkin vaihtoehdoksi maata vuosina 2003-2016 hallinneille vasemmistolaisille.
Ympäristöväki puolestaan kauhistelee Bolsonaron aikeita lisätä hakkuita Amazonin sademetsissä ja Brasilian mahdollista irtautumista Pariisin ilmastosopimuksesta.
Voiton varmistuttua tuhannet Bolsonaron kannattajat kokoontuivat riemuitsemaan hänen kotinsa lähistölle Rio de Janeirossa.
– Kaikki nämä ihmiset ovat raivoissaan korruptiosta ja rikollisuudesta, olemme Bolsonaron puolella. Kansa on puhunut, kiitteli 38-vuotias liikemies Andre Luiz Lobo.
Vastapuolella tunnelmat olivat lähinnä epätoivoisia.
– Olen hämmästynyt, että brasilialaiset äänestivät vihan ja aseiden puolesta, sanoi Flavia Castelhanos, 31, ja pyyhki kyyneleitä.
Bolsonaron vastaehdokas, vasemmiston FernandoHaddad lupasi jatkaa häntä äänestäneiden 45 miljoonan ihmisen vapauden puolustamista.Haddad asettui ehdokkaaksi sen jälkeen, kun oikeus kielsi vankilassa korruptiotuomiota suorittavan entisen presidentin Luiz Inacio Lula da Silvan asettumisen ehdolle.

Köyhyyden aiheuttama ”krapula” selittää Bolsonaron suosiota

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Mikael Wigell arvioi STT:lle aiemmin, että Brasilian demokraattinen hallinto on joutumassa koetukselle presidentinvaalien jälkeen.
Wigellin mukaan Brasilian demokraattiset instituutiot sinänsä ovat vahvoja. Valta on kuitenkin hyvin hajautettua osavaltioihin, ja isossa parlamentissa on kymmeniä puolueita.
– Ongelmaksi varmaan muodostuu jossain vaiheessa se, että koska Bolsonaroa myös vastustetaan kovasti, niin hän voi kokea, että on vaikea tehdä uudistuksia ja hallita, Wigell sanoo.
Hänen arvionsa mukaan rääväsuupoliitikon menestystä selittää Brasilian vaikea tilanne. 2000-luvun alun suuri toiveikkuus ja varallisuuden lisääntyminen ovat vaihtuneet suureen pettymykseen.
– Tämä on krapulaa siitä, Wigell tiivistää.
Brasilian syvin lama on kestänyt vuosikausia, ja monet kansalaiset ovat vajonneet takaisin köyhyyteen. Entisiä presidenttejä tutkitaan tai on tuomittu korruptiosta. Näissä asetelmissa Bolsonaro on onnistunut myymään itsensä uutena voimana politiikan ulkopuolelta, vaikka vankkaa taantumusta edustava mies on istunut jo vuosikausia maan parlamentissa.

Bolsonaron tukijoita syytetty valeuutisten levittämisestä

Vaaleja ovat värittäneet myös epäilykset siitä, että Bolsonaron kannattajat levittivät valeuutisia. Guardian kertoi aiemmin, että brasilialaisen sanomalehti Folha de Sao Paulon mukaan brasilialaiset yrittäjät ovat rahoittaneet kampanjaa, jossa ihmisille lähetetään Whatsappin kautta valeuutisia Bolsonaron vastaehdokkas Haddadista.
Kampanjassa on lähetetty satoja miljoonia viestejä.
Yhden valeuutisen mukaan Haddad olisi varustanut koulut niin kutsutuilla eroottisilla vauvamukeilla, joissa juomaosa oli peniksenmuotoinen. Valeuutisen mukaan tarkoitus oli taistella homofobiaa vastaan.
Noin viikko sitten Facebook kertoi sulkeneensa kymmeniä sivuja ja tilejä, joiden avulla oli saatettu edistää Brasilian Bolsonaron vaalikampanjaa.
Suljettuja sivuja on 68 ja tilejä 43. Facebookin mukaan niillä on kytköksiä RFA-markkinointiyhtiöön, jonka uskotaan ajavan vaaleissa Bolsonaron asiaa. Facebook syyttää RFA:ta muun muassa toimimisesta sen roskapostia koskevia käytäntöjä vastaan.
Facebook kertoo, että markkinointiyhtiön ihmiset loivat sivuja muun muassa väärennettyjen tilien avulla. Tarkoituksena oli ohjata käyttäjiä tietyille nettisivuille. Facebookin mukaan tilit ja sivut on poistettu niiden roskapostiluonteen, ei sisällön vuoksi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic