Lounais-Häme

Radikaali muutos yhteisyritykseen

 

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) muutti eilen radikaalisti suunnitelmaansa yhteisyrityksestä. Uudessa suunnitelmassa yhteisyritys järjestäisi vain puolet kaikista Forssan seudun sote-palveluista.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi aikuissosiaalityö, vammaispalvelut, neuvolat ja vanhusten kotihoito jäisivät yhteisyrityksen ulkopuolelle. Nämä palvelut tuottaisi sote-uudistuksen jälkeen maakunta tai vaihtoehtoisesti toinen yhteisyritys.

Hykyn yhtymähallitus päätyi isoon uudistukseen lakipykälien takia. Kesällä voimaantulleen lain mukaan yksityisen palveluntuottajan ja kuntien välillä tehtävät sote-sopimukset voidaan irtisanoa sote-uudistuksen jälkeen. Irtisanomisehto ei kuitenkaan koske sellaisia sopimuksia, joissa korkeintaan 50 prosenttia kaikista kunnan sote-palveluista on ulkoistettu.

Hyky karsii siis yhteisyrityksen palveluita varmistaakseen, ettei yhteisyrityssopimusta voida sote-uudistuksen myötä irtisanoa.

Hyky päätti eilisessä kokouksessaan sisällyttää yhteisyrityksen toimintaan sellaiset palvelut, jotka ovat suurimmassa vaarassa Forssan seudulla. Tällaisia ovat perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Palveluverkko aiotaan uudessakin suunnitelmissa pitää entisellään, eli terveysasemia ei suljeta.

Koska puolet kaikista alueemme sote-palveluista jätetään yhteisyrityksen ulkopuolelle, myös yhteistyöhön ryhtyvän yrityksen kilpailutus joudutaan tekemään uudestaan. Aiempi kilpailutus koski kaikkia hykyn 130 miljoonan euron arvoisia sote-palveluita.

Uusi kilpailutus alkaa ensi maanantaina, ja hykyn tavoitteena on, että kuntien valtuustot päättävät yhteistyrityksen perustamisesta helmi- tai maaliskuun aikana. Käytännössä yhteisyritys voisi aloittaa toimintansa syyskuussa 2017. FL

 

Jako kahteen
Nämä palvelut kuuluisivat uuteen yhteisyritykseen:ErikoissairaanhoitoPäivystysMielenterveys- ja päihdepalvelutTerveysasematHammaslääkäritTyöterveysVanhusten asumispalvelutKuntoutusNämä palvelut jäisivät yhteisyrityksen ulkopuolelle:NeuvolatLastensuojeluAikuissosiaalityöKoulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoVanhusten kotihoitoVammaispalvelutYmpäristöterveydenhuoltoPalveluohjaus

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti