Lounais-Häme Hämeenlinna

Rahanpesun valvontarekisteri avautui - Taidekauppiaidenkin on raportoitava rahan liikkuminen

Veikkausvoittovaroista muun muassa kulttuurille jaettava rahapotti pienenee ensi vuonna. Kuvituskuva. Kuva: Juha Neuvonen
Kuvituskuva. Kuva: Juha Neuvonen

Verkossa toimiva rahanpesun valvontarekisteri on avattu käyttäjille tällä viikolla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston pitämän rekisterin avulla valvotaan rahanpesulain noudattamista.

Laki rekisteriin ilmoittautumisesta tuli voimaan jo viime vuoden heinäkuussa, mutta rekisterin käyttöönotto on viivästynyt.

 

Valvontarekisteri koskee muun muassa rahoitus- ja sijoituspalveluja sekä laki-, kirjanpito- ja veroneuvontapalveluita tarjoavia tahoja. Myös valuutanvaihtajien ja yrityspalveluja tarjoavien on ilmoittauduttava rekisteriin.

Rekisteri ulottaa rahanpesun valvonnan myös kaikkeen tavara- ja taidekauppaan. Tavarakaupassa pitää ilmoittautua, jos käteisellä rahalla tehdyt maksusuoritukset ovat vähintään 10 000 euroa.

Taidetta myyvien ja välittävien pitää rekisteröityä, jos liiketoimet ylittävät 10 000 euroa yhtenä tai toisiinsa kytkeytyvinä suorituksina.

Rekisteriin ilmoittaudutaan aluehallintoviraston asiointipalvelussa. Rekisteröintimaksu on 200-355 euroa.

 

Rekisteröityminen on kohdannut arvostelua taiteilijoilta, joiden kohdalla yhdenkin yksittäisen arvoteoksen myyminen voi ylittää rekisteröitymiskynnyksen.

Rahanpesulaki tuo taidekauppiaille myös velvollisuuden tunnistaa asiakkaansa sekä selvittää, mistä rahat tulevat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic