Lounais-Häme

Rahapelitön Perjantai -kampanja pyrkii lisäämään tietoisuutta pelihaitoista – Kampanjan tukijoina runsaasti julkisuuden henkilöitä

Rahapelitön Perjantai saa tukea monilta urheiluvaikuttajilta ja muilta julkisuuden henkilöiltä.
Kampanjan mukaan 900000 suomalaista kärsii tavalla tai toisella pelihaitoista. Kuva: Tapio Tuomela
Kampanjan mukaan 900000 suomalaista kärsii tavalla tai toisella pelihaitoista. Kuva: Tapio Tuomela

Rahapelitön Perjantai- kampanja aloitti Facebookissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa tänään.

Rahapelitön Perjantai on PelikoneetKaupoista-kansalaisaloitteen tekijöiden tapahtuma Facebookissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa. Sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta pelihaitoista ja tuoda lisää tietoa kansalaisaloitteesta, joka pyrkii rahapelikoneiden poistamiseksi kaupoista.

– Kampanjaa tukee myös iso joukko urheiluvaikuttajia ja muita julkisuuden henkilöitä. Olemme äärimmäisen otettuja siitä, että muun muassa Jukka Jalonen, Lauri Marjamäki, Raimo Summanen, Ismo Lehkonen, Kiira Korpi, Harri Pesonen, Eero Markkanen ja Keke Armstrong ovat lähteneet tapahtumaan mukaan tukijoiksi, kampanjan tiedotteessa todetaan.

Rahapelitön Perjantai jatkuu tapahtumana joka perjantai tämän vuoden loppuun saakka ja esittelee viikoittain uusia kasvoja, jotka pitävät pelihaitoista puhumista tärkeänä yhteiskunnassa.

– Ensimmäinen aloitteemme toi jo esiin muutoksia suomalaisessa pelaamisen kulttuurissa. Ilmoitetut poliittiset teot eivät kuitenkaan vielä meidän näkemyksemme mukaan ole toimia, jotka aidosti muuttaisivat suomalaista pelaamisen kulttuuria. Ensimmäinen PelikoneetKaupoista-kansalaisaloite päättyi syyskuussa, se keräsi 31 000 allekirjoitusta, kampanjan vetäjät toteavat.

 

Ensimmäisen kansalaisaloitteen tekijät halusivat yrittää uudelleen, koska keskustelu pyöri sivu-urilla ja harhautui.

– Puolessatoista viikossa olemme saaneet liki 14 000 allekirjoitusta, joka kertoo meille, että ratkaisumme oli oikea.

– Keskustelu rahapeleistä pyörii tällä hetkellä monopoli ja lisenssijärjestelmän vertailussa, ihmisten tarkoitusperien epäilyssä ja Veikkauksen kurittamisessa. Se ei ollut, eikä ole aloitteemme tarkoitus. Me haluamme palauttaa keskustelun siihen, mistä on oikeasti kysymys: positiivisen pelaamisen kulttuurista. Siitä, miten yhteiskunnassamme rahapelaaminen nähdään ja markkinoidaan vain positiivisena ilmiönä, ilman haittavaikutuksia, he toteavat.

Kampanjan vetäjät haluavat keskiöön ne ihmiset, jotka mediassa näyttäytyvät vain lukuina: 900 000 suomalaista. Tuon luvun takana on 900 000 uniikkia elämää. Tuon luvun takana on 900 000 suomalaista, jotka tavalla tai toisella kärsivät pelihaitoista. Joko pelaajana tai läheisenä.

Keskustelua on ylläpidettävä ja keskustelu on saatettava eduskuntaan. Vain sitä kautta pääsemme tilanteeseen, jossa rahapelijärjestelmäämme voidaan tarkastella rehellisesti- ongelmakohdat huomioiden. Vain sitä kautta pääsemme tilanteeseen, jossa tunnustamme, että pelihaittojen kustannus yhteiskunnalle on merkittävä. Miljardi yhteiseen hyvään on miljardi, jota suomalaisella ei ole varaa hävitä.

Rahapelitön Perjantai-kampanjaan suostumuksensa antaneet julkisuuden henkilöt haluavat muistuttaa, että ”Harjoitus tekee mestarin, mutta ei rahapelikoneilla”.

– Osana ehkäisevän päihdetyön viikkoa haluamme muistuttaa erityisesti nuorisoa siitä, miten rahapeliautomaateilla pelaaminen ei pitkäjänteiselläkään harjoittelulla tee kenestäkään mestaria.

 

Kansalaisaloitteen tarkoituksena ei ole pelaamisen kieltolaki tai Veikkauksen kaataminen.

– Meidän tavoitteenamme avata rehellinen ja avoin yhteiskunnallinen keskustelu, johon myös poliitikot osallistuvat. Meidän tavoitteenamme on, että tulevaisuuden Suomessa tehdään todellisia toimia, jotka ehkäisevät ja vähentävät pelihaittoja, tiedotteessa sanotaan. FL

 

Lisätietoa kampanjasta: www.pelikoneetkaupoista.fi

 

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic