Lounais-Häme Forssa

Rahoituspulma varjostaa keskussairaalahanketta – Kaisa Lepola : "Iso ja vaikea asia"

Forssa odottaa sairaanhoitopiirin esitystä.
Ahveniston keskussairaalan tasearvoista on kehkeytynyt rahoitusvaiva. Kuva: Riku Hasari
Ahveniston keskussairaalan tasearvoista on kehkeytynyt rahoitusvaiva. Kuva: Riku Hasari

Isoa keskussairaalainvestointia varjostaa nyt epäselvyys Ahveniston vanhojen sairaalarakennusten isosta arvonalennuksesta. Kirjanpitolautakunta ei ilmeisesti hyväksy arvonalennusten kattamista kuntien peruspääomaa pienentämällä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tilinpäätöksen mukaisesti.

Forssan kaupunginhallitus pui asiaa maanantaina käsitellessään ehdotuksia sairaanhoitopiirille. Esityksen mukaan ennen uuden keskussairaalan lopullista rakentamispäätöstä täytyy selvittää mahdollisuus luopua vanhoista sairaalarakennuksista niin, että kustannukset eivät kaadu kunnille toiseen kertaan maksettaviksi.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi toteaa, että arvonalennuksista on saatava selvyys ennen sairaalapäätöstä – tarvittaessa korkeinta oikeusastetta myöten. Tuplamaksatus olisi hänestä taloudellisesti kestämätöntä.

Forssa odottaa nyt muiden maakunnan kuntien tapaan sairaanhoitopiirin esitystä asiasta.

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) kuvaa tilannetta hyvin harmilliseksi.

– Odotan nyt sairaanhoitopiirin hallituksen ja valtuuston käsittelyn lopputulosta, kun tässä on ollut kaksi erilaista tulkintaa alaskirjauksista.

– Minusta tämä on iso ja vaikea asia ja valtakunnallinen ennakkotapaus. Se koskettaa monen kunnan taloutta ja tilipäätöksiä. Kovin vaikea on vielä arvioida, mikä on lopputulema.

Lepola muistuttaa, että keskussairaala joka tapauksessa vaatii suuria investointeja, vaikka vain nykyisiä tiloja remontoitaisiin.

– Uskon, että sairaanhoitopiirin hallinnossa ollaan ihan yhtä huolissaan kokonaisuudesta ja tiedetään kuntien taloudellinen tilanne. Kunnat sen velkataakan viime kädessä kantavat.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) kuvaa, että tieto rahoitusongelmasta oli shokki. Hän ihmettelee, miten näin on päässyt käymään, vaikka asiantuntijoita on käytetty.

Hän ei usko, että kriisi uhkaa Assi-sairaalan rakentamista, koska uuden sairaalan rakentaminen tehokkaine hoitoprosessieineen ja -neliöineen on järkevää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic