Lounais-Häme Lounais-Häme

Rahtaatko biojätteet mökiltä kodin roskikseen? – Saatat rikkoa lakia

Moni unohtaa jätteiden kierrätyksen mökillä, kyselytutkimus paljastaa.
Biojätteet tulee lajitella oikein myös kesämökillä.

Kesämökeillä syntyvä biojäte tulisi kuljettaa joko biojätteiden yhteiskeräykseen, omaan kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään. Moni kuljettaa kuitenkin biojätteet mökiltä kotiin, Biolanin järjestämä kyselytutkimus paljastaa.

Pohjalla on hyvä ajatus, mutta valitettavasti jätteiden kuljettaminen vapaa-ajan asunnolta vakinaisen asuinpaikan jäteastiaan ei ole luvallista. Voimassa oleva jätelaki on hyvin yksiselitteinen: velvollisuus liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen koskee myös vapaa-ajan kiinteistöjä, eikä jätteen vähäinen määrä ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa.

Kyselyssä kotiin biojätteensä kertoi tuovansa 15 prosenttia vastaajista. Yhtä moni totesi heittävänsä mökkikeittiön biojätteet sekajätteeseen.

Tunkio houkuttelee kutsumattomia vieraita

Lähes joka neljäs Biolanin kyselyyn vastannut kertoi nakkaavansa vapaa-ajan asunnon biojätteet tunkiolle tai avokompostiin. Tämä voi houkutella paikalle niin hiiriä, myyriä ja rottia kuin suurempiakin eläimiä.

– Esimerkiksi karhu haistaa jäteherkut pitkästä matkasta ja tallustelee tyytyväisenä paikalle uudelleen ja uudelleen, kun huomaa että pöytä on aina koreana. Hyvä olisi myös muistaa, että ruokajätteiden osalta voimassa olevan jätelain mukaan tunkio ja avokomposti ovat laittomia, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula huomauttaa.

60 prosenttia vastaajista tunnusti, että mökkioloissa jätteiden lajittelu tuppaa olemaan leväperäisempää kuin kotioloissa.

Biolanin kysely suoritettiin kesäkuussa 2020, ja vastaajia oli 2638.

Lue myös: LHJ:n biokimppa laajentaa biojätteen keruuta, uusi astia mahdollistaa pidemmät tyhjennysvälit (FL 10.4.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic