Lounais-Häme

Räikkönen villitsi Ferrari-fanit Monzassa - suomalaiskonkarille uran 18:s F1-paalupaikka

Kimi Räikkönen hullaannutti Ferrarin F1-fanit Italian Monzassa lauantaina. Räikkönen tykitti Ferrarin kotiradalla aika-ajojen nopeimman ajan 1.19,119, joka tietää suomalaiselle paalupaikkaa sunnuntain kisaan.

Paalupaikka on Räikkösen F1-uran 18:s. Suomalainen on lähtenyt F1-kisaan viimeksi ykkössijalta viime vuonna Monacossa.

Räikkönen palautti Ferrarin värit aika-ajojen ykköseksi Monzassa ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Vuodelta 2010 on myös viimeisin Ferrarin ykköstila Monzan kisasta. Tuolloin voittoa juhli Fernando Alonso.

– Puolet töistä on vasta tehty. En voisi ajatella parempaa paikkaa startata paalulta kuin kotifanien edestä. Toivottavasti saamme samanlaisen tuloksen myös sunnuntaina, sanoi Räikkönen, joka on viimeksi juhlinut F1-kisan voittoa Lotuksella ajaessaan vuonna 2013.

38-vuotiaasta Räikkösestä tuli vanhin paalupaikkamies sitten vuoden 1994 ja 41-vuotiaan britin Nigel Mansellin. Paalupaikka oli samalla myös oiva työnäyte Räikköseltä tallin suuntaan, jos Ferrari yhä empii kulisseissa suomalaisen jatkoa.

– Tämä ei mitenkään ollut helpotus minulle, koska tämä ei ollut urani ensimmäinen paalupaikka. Ei tämä ole niin helppoa kuin miltä televisiossa näyttää. Tänään ja koko viikonloppuna kaikki on toiminut kuitenkin hyvin, Räikkönen totesi.

Räikkönen kellotti aika-ajoissa Monzan radan kaikkien aikojen nopeimman ajan. Lisäksi suomalaisen paalulle oikeuttama kierros on keskinopeudeltaan F1-historian vauhdikkain, 263,587 kilometriä tunnissa.Vettel toiseen ruutuun, Bottas pettyiFerrarit pääsevät starttaamaan kotikisassaan eturivistä, sillä Sebastian Vettel oli aika-ajojen toinen. Vettel jäi Räikkösestä 0,161 sekuntia. MM-sarjan kärkimies, Mercedeksen Lewis Hamilton oli kolmas. Samalla Hamiltonin paalupaikkaputki Monzassa katkesi. Hän oli ollut neljänä viime vuotena ykkönen.

Aika-ajot huipentuivat kolmen nopeimman kuljettajan viimeisiin vetoihin. Ensin paalupaikassa oli kiinni Hamilton, sitten Vettel, mutta lopulta ykkösaikaan pyyhälsi kolmikosta viimeisenä maaliviivan yli liitänyt Räikkönen.

– Viimeinen kierros oli kunnollinen ja tarpeeksi hyvä paalupaikkaa ajatellen, Räikkönen tiivisti.

MM-sarjan pistetilanteessa Vettel on paremmissa asemissa kuin Räikkönen, mutta suomalainen uskoo, että talli sallii kaksikon välillä rehellisen kilpailun ykköstilasta.

– Voimme ajaa toisiamme vastaan, mutta meidän pitää olla myös huolellisia. En pysty ajattelemaan, että joku haluaisi tarkoituksellisesti ottaa typeriä riskejä ja vahingoittaa jonkun toisen ja samalla omaa autoaan, Räikkönen kiteytti.

Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas ei onnistunut aika-ajoissa, vaikka sijoittuikin neljänneksi. Bottas jäi Räikkösen kärkiajasta yli viisi kymmenestä.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti