Lounais-Häme

Raitanen nauttii eläkepäivistä - Riitta Kempen johtajakoiralla myös kolme vauhdikasta pentuetta

Riitta Kempe nousi valjakkoajon huipulle johtajakoiransa Raitasen vetämänä. Raitasen johdolla Kempe napsi tukun SM-mitaleita, joista kaksi kultaista. MM-kisoista saaliiksi saatiin pronssia.

-Raitanen on ihan luontainen johtaja. Valjakon suorituskyvystä yli 70 prosenttia riippuu johtajasta. Johtajakoiran merkitystä ei voi tässä lajissa liioitella, Kempe kertoo.

Viikonlopulla käytäviin EM-kisoihin Raitanen ei matkaa, vaan nauttii rauhallisista eläkepäivistä kotitarhalla Tammelassa. Italian EM-kilpailuihin Kempe matkaa Raitasen pentujen kanssa, mukaan tulee koiria niin Ässä- kuin Ällä-pentueesta.

 

Raitanen syntyi 10,5 vuotta sitten. Raitasen emo oli huippujalostusnarttu Chris.

-Se oli kymmenen koiran pentue, josta Raitanen pikkuhiljaa valikoitui parhaaksi, Kempe kertoo.

Raitanen osoittautui nopeaksi, kestäväksi ja terveeksi. Kun nartun luonnekin sopi lajiin, siitä tuli sopiva johtaja Kempen valjakolle.

-Raitasessa oli kaikki kohdillaan.

Raitasessa on alaskanhuskya, mistä sen siniset silmät ovat peräisin. Siitä löytyy myös norjalaisia pointteri- ja saksanseisojalinjoja.

Eri rotuja risteyttämällä kilpakoiriin saadaan haluttuja ominaisuuksia. Huskyt ovat kestäviä, seisojilla on hyvä nopeuskestävyys ja pointtereilla lisäksi mukava luonne.

-Raitanen oli nuorempana vilkas, vanhempana se on rauhoittunut. Raitanen on sosiaalisesti taitava, eikä hätkähtänyt kisoissa pienestä. Sitä eivät häirinneet katsojat, kuvaajat, pupujussit tai pellolla ihmettelevät hirvet, Kempe kertoo.

 

Kilpailumenestyksen ohella Raitanen on kunnostautunut emänä. Se on saanut kolme pentuetta, Ässät, Ällät ja J-pentueen.

Lähes kuusivuotiaat Ässät ovat nyt Kempen ykköskoiria kisoissa, ne muodostavat valjakon rungon. Hieman nuoremmissa Ällissäkin on kovia menijöitä, ei kuitenkaan niin monta kuin Ässissä.

Tuoreimmat tulokkaat ovat niin sanotut ”Jurvalaiset”. Puolisen vuotta sitten syntynyt seitsemän koiran J-pentue on kovaa vauhtia kehittymässä reippaiksi valjakkokoiriksi.

-Jiit ovat Ässien oloisia, kihelmöivän lupaavia pentuja.

 

Raitanen on jättänyt kilpakentät, ja kohta 11-vuotiaana sen pentueetkin ovat tehtynä. Nyt se viettää ansaittuja eläkepäiviä, unohtamatta kuitenkaan pitää jälkikasvuaan silmällä.

-Raitanen kasvattaa pentujaan, se pitää ne kurissa ja nuhteessa.

Raitanen haluaa yhä mukaan lenkeille ja näyttää jälkeläisilleen, miten kuuluu toimia.

– Treenilenkeillä Raitanen ja Lipsu ovat johtajana, ja pennut opettelevat niiden takana. Sillä on selvästi opettajan rooli, se näyttää, kuka on yhä pomo, Kempe hymyilee. FL

 

Italian Alpeille EM-mitali kiikarissa
Tammela
Riitta Kempe puolustaa valjakkoajon kuuden koiran luokan sprinttikultaa Italiassa käytävissä EM-kilpailuissa. Tavoitteet ovat korkealla tälläkin kertaa, vaikka Etelä-Tirolin vuorien rinteet eivät ole Kempen lempimaastoa.
– Ainakin mitalia lähden EM-kisoista hakemaan. Kovan työn takana se on, alppiolot eivät ole minun vahvuuteni, Kempe sanoo. 
Kuuden koiran sprintti käydään kolmessa osassa perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Matkaa kertyy 12 kilometriä päivässä, yhteensä 36 kilometriä. Ajat lasketaan yhteen, ja nopein valjakko korjaa potin.
– Ensimmäinen päivä on se haastavin, silloin pitäisi saada hyvä onnistuminen, Kempe kertoo.
Kempe pääsee kisaan hyvässä iskussa. Viime talvena ei valjakkoajossa järjestetty arvokisoja, joten Kempe jätti kilpailemisen vähemmälle ja keskittyi vapaa-ajallaan väitöskirjansa tekemiseen.
Täksi talveksi harjoittelumääriä taas nostettiin. Talvi saapui juuri ajoissa, joten Kempe on päässyt harjoittelemaan kotikulmilla Tammelassa Saloistenjärven ja Särkijärven maastoissa.
Italian-matkalle Kempe otti mukaan kahdeksan koiraa, joista valitsee kuusi itse kilpailuun. Johtajakoirat tulevat Raitasen Ässä-pentueesta, vastuuta kantavat nartut Särmä, Sumu ja Sohjo.
– Särmä on koirista nopein. Se on myös kiivasluonteinen, nimensä mukainen. Sohjo on taas vähän sohlo. Se on vilkas, eikä päästä minua silmistään, kun on vapaana. Sohjolla on silti kova luonne, se on sitkeä ja kestää hyvin epämukavuuden tunnetta. Sumu on kolmikon älykkö, ensiluokkainen johtaja, joka on myös herkkä. Sitä ei saa hermostuttaa, silloin se menee lukkoon, Kempe vertailee koiriaan. FL 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti