Lounais-Häme

Raitava myrkkysammakko on Korkeasaaren tuorein uutuuslaji

Eläintarha saa 130-vuotisjuhlavuonnaan 13 uutuuslajia.
Namunuolimyrkkysammakko Kuva: Mari Lehmonen / Helsinki Zoo

Korkeasaaren trooppisiin taloihin on muuttanut uusi laji, joka muistuttaa raitoineen punavalkeaa minttukarkkia.

Parin sentin mittaisen namunuolimyrkkysammakon (Epipedobates anthonyi) kuviointi ja värisävyt ovat jokaisella yksilöllä erilaiset.

Nämä sammakot ovat ensimmäinen kolmestatoista Korkeasaaren eläintarhan 130-vuotisjuhlavuoden uutuuslajista.

Vaikka namunuolimyrkkysammakko ei ole erityisen myrkyllinen moniin sukulaisiinsa verrattuna, se huijaa saalistajiaan näyttämällä kirkkaine väreineen myrkylliseltä. Sen sijaan sammakon ihoeritteestä löydetty epibatidiini on todettu jopa 200 kertaa morfiinia tehokkaammaksi kivunlievittäjäksi. Vain luonnollista ravintoa syövät sammakot kehittävät iholleen epibatidiinia.

Namunuolimyrkkysammakoita elää pienellä alueella Etelä-Amerikassa Ecuadorin ja Perun rajaseudulla. Lajia uhkaavat elinympäristön heikkeneminen ja vesistöjen torjunta-aineet, minkä vuoksi se luokitellaan silmälläpidettäväksi.

Korkeasaari sai namunuolimyrkkysammakot lahjoituksena yksityiseltä kasvattajalta. Ne ovat menestyneet eläintarhan takatiloissa erittäin hyvin ja lisääntyneet tehokkaasti.

Osa sammakoista on nyt muuttanut eläintarhan Amazonia-talon tunnelin uudistettuun sammakkoterraarioon, jossa elää myös muita nuolimyrkkysammakoita.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic