Lounais-Häme

Raju ulosajo Kalajoella johti kolmen kuolemaan ja yhden vakavaan loukkaantumiseen - kaksi kuolonuhreista veljeksiä

kalajoki
13.10.2018, 13:25

Kotimaa

Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla kolme nuorta miestä kuoli ja yksi loukkaantunut vakavasti ulosajossa varhain lauantaina. Neljän paikkakuntalaisen nuoren ajokki suistui rajusti Ylivieskantieltä aamuyhden jälkeen.
Henkensä turmassa menettänyt kuljettaja ja toinen kuolleista matkustajista olivat veljeksiä, kertoi rikoskomisario Jan Sormunen STT:lle aamupäivällä.
Nuorten ajokki suistui tieltä Tyngän kylän lähistöllä. Henkilöauto oli ajautunut loivasti vasemmalle kaartuvalla tieosuudella pientareelle, minkä jälkeen se törmäsi peltoliittymärumpuun ja ajautui noin viisikymmentä metriä ulos tieltä ojaan katolleen.
Muun muassa ujosajon rajuuden vuoksi poliisi selvittää, onko turma-auto ajanut ylinopeutta. Sormusen mukaan poliisi ei havainnut turmapaikan tutkinnassa tiellä jarrutusjälkiä.
Ulosajossa vakavasti loukkaantunut nuorukainen jouduttiin irrottamaan ruhjoutuneen auton takapenkiltä. Yksi turma-autossa olleista, takapenkillä henkensä menettänyt matkustaja, ei Sormusen mukaan käyttänyt turvavyötä. Muilla turvavyöt olivat kiinni.
Auto oli turman sattuessa matkalla Kalajoen suunnasta Ylivieskan suuntaan. Nopeusrajoitus onnettomuuspaikalla on poliisin mukaan 100 kilometriä tunnissa.
Useita rikosnimikkeitä

Ajokin kuljettaja oli Sormusen mukaan syntynyt vuonna 2000, eli hän oli täysi-ikäinen. Kyydissä olleet olivat alaikäisiä, kaikki syntyneet vuonna 2001.
Kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeistä kuolemantuottamuksista sekä törkeästä vammantuottamuksesta. Poliisin mukaan toistaiseksi ei osata arvioida, onko kuljettajaa syytä epäillä myös rattijuopumuksesta.
Onnettomuustutkintalautakunta ja poliisi tutkivat tapausta.
Poliisi kertoi aamupäivällä, että ulosajon syytä ei ole toistaiseksi saatu varmistettua. Rikoskomisario Sormusen mukaan tietoon ei ole tullut, että jokin toinen ajoneuvo olisi ollut osallisena ulosajoon.
Tieltä suistunut auto on merkkiä Mercedes-Benz ja valmistettu 2000-luvulla.
Synkkä viikko Kalajoen liikenteessä

Onnettomuuden uhrien omaisille järjestettiin Sormusen mukaan kriisiapua heti lauantaiaamuna.
Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kertoi, että kaupunki järjestää kalajokisille kriisiapua yhteistyökumppaniensa, kuten seurakunnan, kanssa. Nuorille on määrä tarjota tukea Kalajoella ainakin ammattioppilaitoksessa ja lukiossa.
– Tämä on pieni paikkakunta. Suru-uutinen koskettaa meitä kaikkia, Puoskari huokasi.
Päättyvä viikko on ollut Kalajoella liikenteessä muutenkin synkkä. Torstaina paikkakunnalla menetti henkensä nuori nainen ajettuaan henkilöautolla nokkakolarin rekan kanssa.

Ei jäätä tai sumua

Ilmatieteen laitokselta kerrottiin lauantaiaamuna STT:lle, että Kalajoen seudulla oli yöllä vähintään viisi lämpöastetta. Ylivieskantie ei ollut ulosajon sattuessa jäässä. Pintasäähavainnot eivät tue myöskään sitä, että turmapaikalla olisi ollut sumun takia huono näkyvyys.
Suomen maanteiden kuluvan vuoden vakavimmat onnettomuudet tätä ennen ovat tapahtuneet Kuopiossa ja Mäntyharjulla. Kuopiossa menetti elokuussa henkensä neljä ihmistä bussin ulosajossa. Mäntyharjulla puolestaan kuoli heinäkuussa kolme ihmistä, kun poliisia henkilöautollaan paennut mies törmäsi vastaan tulleen pariskunnan autoon.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti