Lounais-Häme Urjala

"Rakastuin tulisesti hautajaisissa Urjalan kirkossa" – Pentinkulman päivät kerää rakkauskirjeitä

Pentinkulman kirjallisuuspäivät kerää rakkauskirjeitä torilla ja kahvilassa. Saatujen tarinoiden perusteella seudulla on yksi rakastumisen paikka ylitse muiden.
Oman rakkauskirjeensä voi käydä tiputtamassa Urjalan torilla olevaan laatikkoon vielä kahtena perjantaina. Kirje voi olla myös muisto tai ajatelma rakkaudesta.

Kirjallisuusviikko Pentinkulman päivät kerää avajaisia varten ajatuksia rakkaudesta.

Urjalan torilla rakkauskirjeitä pääsee kirjoittamaan vielä kahtena perjantaina ja kahvila Rotinassa myös perjantaihin 26. heinäkuuta saakka.

– Tilanne on ollut vähän hitaasti lämpiävä, mutta sitten kun ihmiset ovat alkaneet kirjoittaa, he ovat innostuneet. Torilla on ollut symppis mukava tunnelma, projektisihteeri Elina Sallinen kertoo.

Torin rakkauskirjelaatikkoon on tiputettu tähän mennessä parikymmentä rakkauskirjettä, muistoa tai ajatelmaa.

Lapset ovat tunnustaneet rakkautta äidille tai lemmikille. Monesta aikuisten muisteloista huokuu nostalgia ja suloinen maalaisromantiikka.

– Joku on esimerkiksi istunut nuoruuden rakkautensa kanssa huoltamon pihalla autossa ja kuunnellut Katri Helenaa. Haluamme tällaisia muistoja vielä lisää, vaikka muisto ei välttämättä itsestä tuntuisi erikoiselta tai tärkeältä.

 

Urjalalaisten rakkauskirjeissä vilisee tuttuja maamerkkejä, mitä Sallinen kertoo vähän etukäteen odottaneensakin.

– Rakastuin tulisesti hautajaisissa Urjalan kirkossa. Nyt naimisissa onnellisesti, eräskin kirjoittaja kuvaa ytimekkäästi.

Kirjeiden perusteella flaksi käy seudulla varmimmin Särkän tanssilavalla, josta ovat peräisin monen yhteiselon alkutahdit.

– Olemme tiimimme kanssa vitsailleet, pitäisikö käydä katsomassa, millainen rakkaudentäyteinen meininki siellä on, Sallinen hymyilee.

 

Hän ja Laura Jalonen tekevät rakkauskirjeistä kuvitettuja ja animoituja videoita, jotka julkaistaan sosiaalisessa mediassa Pentinkulman päivien avajaispäivänä 28. heinäkuuta. Digitaalisissa avajaisissa esitetään myös runo- ja kirjailijavideoita.

Videoista tehdään kooste tapahtumien verkkosivuille. Lisäksi niitä näytetään non-stop-pisteillä tapahtumissa, kuten kirjatorilla.

– Haluamme tavoittaa kohdeyleisön, sillä osa kirjoittajista on iäkkäämpää väkeä, jolla ei välttämättä ole internettiä.

Jos rakkauskirjeen uskaltaa julkaista omalla profiilillaan, sen voi kirjoittaa avajaispäivänä myös suoraan Pentinkulman päivien somekanavaan Facebookissa tai Instagrammissa.

 

Kirjallisuusviikon teemana on tänä vuonna Lihan ilot, minkä voi tulkita monella tavalla.

– Osa kirjailijoista on tulkinnut sen tarkoittavan seksuaalisuutta, osa ruokaa. Rakkaus on siinä sivujuonne.

Sallisesta on ollut hienoa saada eläytyä kirjeiden välityksellä toisten tunteisiin ja elämän tärkeisiin hetkiin. Videoiden teossa on ollut tietyllä tapaa helpottavaakin, ettei taidetta ole tällä kertaa tarvinnut luoda omista lähtökohdista.

Kirjeiden lukeminen on tuottanut keveän iloisen olon. Sallinen toivoo niin tapahtuvan myös yleisölle ja kirjeiden kirjoittajille.

– Aika raskaassa maailmassa kuitenkin eletään. FL

Poimintoja Pentinkulman päivien ohjelmasta 28.7.–4.8.

Sunnuntaina Digitaalinen avajaistapahtuma klo 10–18.

Tiistaina lasten satupaja klo 12–15.

Keskiviikkona eroottisen runon iltamissa muusikko, laulaja Mikael Saari esittää tunnelmallisessa kesäillassa kauneimpia rakkauslauluja. Runoilijat Sinikka Vuola ja Tomi Kontio lausuvat kirjoittamiaan eroottisia, rakkausaiheisia runoja klo 18–20.

Torstaina Merja Larivaara tarjoilee yli 65 vuotta täyttäneille Seniorisoppaa klo 10.30–11.30.

Perjantain runousaamiaisella Tomi Pulkkinen Trio esittää lordi Byronin intohimoisia runoja ja viulut soivat klo 8–9.

Lauantaina Kirjan juhlassa muun muassa kirjailijat Anna-Leena Härkönen, Riku Korhonen ja Karo Hämäläinen puhuvat lihan iloista kukin omasta näkökulmastaan klo 14–16.30.

Sunnuntaina Draamakierros Väinö Linnan jalanjäljissä klo 12–14.30.

Uusimmat

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic