Lounais-Häme

Rakennusala heräilemässä horroksesta Forssan seudulla

Pitkään kestänyt lama on kuristanut myös forssalaisia yrityksiä, mutta tunnelin päässä on alkanut näkyä valoa.

-Yritysten epäonnistumiset ovat vähentyneet, ja optimismia on olemassa. Uskon, että valoa on tunnelin päässä. Rakennusalalla esimerkiksi työtahti on muuttunut ihan toisenlaiseksi, se on jo elpynyt, Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm toteaa.

-Yleisesti ottaen valopilkkuja on enemmän kuin pari vuotta sitten. Signaaleja on, että monella yrityksellä tilauskanta on nousussa. Tilauksia tulee, ja väkeä myös rekrytoidaan, Forssan Yrittäjien puheenjohtaja Eero Augustin pohtii.

Kuormalavoja valmistavan Puutyöliike Pekka Väre Ky:n toimitusjohtaja Pekka Väre on huomannut rakennusalan elpymisen. Kuormalavojen valmistus on hyvä talouden mittari, sillä hyvinä aikoina teollisuus tilaa lavoja enemmän, huonoina aikoina vähemmän.

-Tällä hetkellä työtilanteemme on huippu. Teemme täysillä koko ajan, ja tilauskannat ovat sitä, mitä toivommekin. Suunta on ollut ylöspäin, se on ihan selvä juttu, Väre sanoo ja jatkaa:

-Asiakkaamme ovat pysyneet samoina, mutta kasvua on ollut huomattavasti. Kasvu on ollut rakennusalalla voimakkainta. Siellä aiemmin oli toki hiljaisintakin.

Forssalaisista rakennusalan yrityksistä vahvistetaan, että työkanta on selvästi ollut nousussa aiempaan nähden. Tekemistä riittää yrityksillä selvästi enemmän.

-Teemme nyt niin paljon kuin pystymme. Tilanne on viime aikoina parantunut aivan selvästi, MSJ-Rakennus oy:n toimitusjohtaja Juha Laaksonen kertoo.

-Rakennusala on piristymässä. Sen näkee esimerkiksi siitä, että joidenkin tuotteiden toimitusajat ovat pidentyneet selvästi, Rakennus Timo Pekka oy:n toimitusjohtaja Timo Pekka sanoo.

-Töitä on sen verran paljon, että olemme jopa lisänneet väkeä, yhteensä 15 henkeä työllistävän forssalaisen Laatu-JJ Rakennus oy:n Jari Suominen sanoo.

Myös Timo Pekka ja MSJ-Rakennus oy sekä Puutyöliike Pekka Väre Ky ovat palkanneet uusia työntekijöitä viime aikoina.

Rakennusalalla ollaan tulevaisuudesta varovaisen optimistisia, eikä Suominenkaan lähde kohentuneesta tilanteesta huolimatta juhlimaan. Monelta ei vielä löydy parantuneesta tilanteesta huolimatta vahvaa luottoa tulevaisuuteen.

-Syksy aina näyttää tilanteen. Hiljaista on aina vuodenvaihteen molemmin puolin. Nyt oli siitä harvinainen talvi, että oli koko talveksi töitä, Suominen sanoo.

Laaksonen on samoilla linjoilla.

-Kun tuulet alkavat puhaltaa, tilanne kääntyy nopeasti. Ei tulevaisuutta pysty ennustamaan yhtään. Kaikki voi nopeasti seisahtua taas, reilu 40 henkeä työllistävän yrityksen toimitusjohtaja sanoo.

FSKK:n Ekholmilla riittää ymmärrystä yrittäjille.

-Viimeiset kahdeksan vuotta ovat olleet kovaa pudotuspeliä. Nyt näyttää siltä, että tilanne olisi parantumassa, mutta en usko, että olemme vielä heränneet siihen. Elämme edelleen synkkää aikaa henkisesti, Ekholm miettii. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic