Lounais-Häme

Rakennusalalla riittää nyt töitä

Kerrostalorakentamisen kasvu erityisesti pääkaupunkiseudulla on parantanut merkittävästi myös Parman Forssan tehtaan tilauskantaa.

Tämä koskee niin Forssassa valmistettavia ontelolaattoja kuin rapattuja ulkoseinäelementtejä, parveke-elementtejä ja massiivilaattoja.

Kesäkuussa Parman Forssan tehtaan tehdaspäälliköksi nimetty Markus Suominen sanoo kerrostalorakentamisen kasvun erityisesti pääkaupunkiseudulla näkyvän tilauskannassa. Pääkaupunkiseudun lisäksi toimituksia on Tampereelle ja yksittäisiä toimituksia mm. Lahteen.

Rakennusteollisuus RT:n tuoreimmassa, huhtikuisessa katsauksessa ennakoitiin rakentamisen nousevan talouden perävaunusta veturiksi.

Katsauksen mukaan patoutunut tarve asuntojen rakentamisessa on purkautumassa. Rakentamisen määrä muuttui plussalle jo viime vuonna, jota ennen muutos on pienempään aina vuodesta 2011 lähtien. Tämä tekee muutoksesta merkittävän.

Parman toimitusjohtaja Hannu Tuukkala piti suhdannekäännettä Parmalle merkittävänä Ylelle antamassaan haastattelussa elokuun alussa. Tuukkala ennakoi tuotannon volyymin kasvavan tänä vuonna noin viidenneksellä viime vuoteen verrattaessa.

Parma on Suomen johtava betonielementtien valmistaja, jolla on tehtaita kaikkiaan 9 paikkakunnalla. Parman pääkonttori sijaitsee Nummelassa.

Suominen sanoo Parman työllistävän Forssan tehtaassa noin 120 henkilöä.

Tulevana maanantaina tuotanto saadaan kesälomien jälkeen täyteen vauhtiin. Päättyneellä viikolla lähes puolet työntekijöistä oli vielä kesälomalla. Forssassa. Ontelolaattoja Forssassa valmistetaan kahdessa vuorossa ja seinäelementtejä yhdessä vuorossa.

Suominen sanoo Forssan tehtaan kykenevän vastaamaan lisääntyvään kysyntään.

Lisääntyvä kysyntä antaa Parmalle mahdollisuuden toipua rakentamisen vaikeista viime vuosista.

Viime vuonna Parman liikevaihto supistui noin 11 prosenttia yhteensä 122 miljoonaan euroon ja tappiota kertyi noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Parma kuuluu Consolis-konserniin.  Consolis toimii kaikkiaan 30 maassa ja se työllistää yli 10 000 ammattilaista.

Parman Pohjoismaiset sisaryhtiöt ovat Ruotsissa Strängbetong Ab, Norjassa Spenncon ja Tanskassa Spaencom.

Rakennusteollisuus RT:n rakennusteollisuuden tilauskannasta kertova vertailu kertoo rakentamisessa päästävän vasta nyt ns. normaalille tasolle, joten mistään rakentamisen ylikuumenemisesta ei voi puhua.

Rakentaminen on jälkisuhdanneala, jossa talouden käänteet näkyvät hieman jälkijunassa.

Asuntorakentamisen lisäksi myös liikerakentamisessa erityisesti pääkaupunkiseudulla on nähty viriämistä.

Myös infrarakentamisessa näkymät ovat aavistuksen kirkastumassa hallituksen kehysriihessä päättämien väylähankkeiden käynnistyessä seuraavien kahden vuoden aikana.

Rakennusteollisuus RT:n näkemyksen mukaan talousnäkymät ovat vielä hauraat ja rakentamisen voimakkaampi elpyminen vaatisi investointien lähtemistä kunnolla liikkeelle. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti