Lounais-Häme

Rakennuspaikalla 67 vuoden tauon jälkeen

Timpuri näkee tienvarsimaisemat ihan toisella tavalla kuin muut tiellä liikkujat. Matka vie Forssan keskustasta Eerikkilän urheiluopistoon.

-Riihivalkaman koululle rakensimme keittiötä. Ja tuo omakotitalo tuolla, Martti Lähteenmäki osoittaa työuransa kohteita, joita tulee vastaan tien molemmin puolin.

Eerikkilässä Lähteenmäki rakensi aikana, jolloin alue oli pelkkää metsää ja järveä. Ainoastaan Ruostejärven toisella puolella oli mökkejä.

-Ei olisi ikinä voinut uskoa, että täällä olisi jonain päivänä tällaisia hallinkattoja. Frenckellin nimi on sentään vielä tallella, Lähteenmäki huomaa kyltistä.

Aikaa edellisestä vierailusta on lähes 70 vuotta. Saaren kartanon isäntä Eric von Frenckell myi vuonna 1949 kartanon maista 17 hehtaarin alueen Suomen Palloliitolle urheiluopiston perustamista varten.

Ensimmäinen alueelle noussut rakennus oli Hirsihovi, joka seisoo edelleen ryhdikkäänä Ruostejärven rannassa, kuivassa tömpäreen laella. Majoitus- ja ruokailurakennukseksi valmistunut Hirsihovi on Lähteenmäen suvun miesten rakentama.

-Pystyssä on näköjään pysynyt. Eikä ole ulkovuortakaan laitettu, kun näkyy vanha hirsi. Hieman hirsi jo sierottuu, Lähteenmäki tarkastelee ja jatkaa.

-Siihen aikaan tämä oli aika suuri rakennus, nyt pieni näiden muiden rinnalla.

Martti kulki työmaalla isänsä ja tämän kolmen veljen kanssa. Töihin sotkettiin polkupyörällä Riihivalkamasta. Edes kakkostietä ei vielä ollut.

Omaa rooliaan Lähteenmäki kuvaa suppariksi, olihan vuonna 1933 syntyneellä nuorukaisella armeijakin käymättä.

-Hyvää oppia tuli. Siihen aikaan kaikki tehtiin käsipelillä paikan päällä mutta muistaakseni hirret oli valmiiksi sirkkelöity. Ura hirsiin täytyi kyllä tehdä, jotta hirret sopivat toistensa selkään.

Lähteenmäen kädenjälki näkyy myös Tammelan toisessa maamerkissä. Lounais-Hämeen pirttiä hän rakensi heti rippikoulusta päästyään.

-Kansakoulun jälkeen en kouluja käynyt. Oli helppo aloittaa, kun isäpapalla oli aina hommia. Isä veljineen oli hyvissä väleissä Frenckellin kanssa.

Myöskään Saaren kansanpuiston alueella ei ollut tuolloin katettuja rakennuksia, vaikka juhannusjuhlat ja näyttämö kokosivatkin kansanjoukkoja.

-Lounais-Hämeen pirttiä tehtiin perinteisellä tyylillä. Kokeneemmat timpurit piiluttivat kirveellä sisäseinän hirsiä. Se oli tarkkaa hommaa.

Kuten Eerikkilä myös Saaren kansanpuisto pirtteineen on kestänyt aikaa ja säilyttänyt suosionsa.

Eerikkilässä eletään nyt uutta rakennusbuumia, kun alueelle nousee parhaillaan mökkikylä.

Lähteenmäki katselee rakennustyömaata mielissään.

-Vesikattoa asennetaan, hän katselee ystävänsä Matti Uutelan kanssa.

Eerikkilän jälkeen Lähteenmäen työura jatkui rakennustyömailla. Alkuun rakentamista riitti vain kesiksi ja talvella siirryttiin metsätöihin. Metsissäkin puu kaatui käsipelillä.

-Justeerilla sahattiin kaksissa miehin.

Pitkäaikaisten rakennuskohteiden sijaan työmaat olivat pitkälti omakotitaloja, joiden parissa riitti töitä muutama vuosikymmen sitten. Ja kuten niin moni timpuri, myös Lähteenmäki rakensi itselleen ja perheelleen omakotitalon ja mökin, jossa vierailee edelleen pakkasten tuloon saakka.

Uraan mahtui myös 26 vuotta Osuusliike Tammen palveluksessa.

-Myymäläkorjausta ja kylmävarastojen rakentamista.

Eläkkeelle hän jäi Forssan vesihuollon palveluksesta.

Hirsihovi on edelleen jokapäiväisessä käytössä. Tiloissa oli menossa eräopaskurssi, ja Lähteenmäki saa kuulla, että Hirsihovi ennallistetaan vuonna 2019 perinteitä kunnioittaen.

Eerikkilässä on tehty periaatepäätös, että alueen ensimmäistä rakennusta vaalitaan ja vanhaa työjälkeä pyritään jopa palauttamaan myöhemmin tehtyjen panelointien alta.

-Ottaa hyvällä tavalla sydämestä, Lähteenmäki myhäilee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti