Lounais-Häme

Rakennustyöt polkaistaan käyntiin Kiiruulla

 

Aidat nousevat lähiaikoina Someron keskustaan uuden Kiiruun koulun työmaan merkiksi. Koulun pääurakoitsijana toimivan Ojarannan Rakennuksen toimitusjohtaja Saku Kanasuo kertoo, että työmiehet saapuvat paikalle perjantaina.

-Aloitamme aitaamalla alueen. Kaivinkoneen ja maansiirtolaitteita saamme työmaalle luultavasti jo ensi viikolla, Kanasuo selvittää aloitusvaiheen tilannetta.

Työmaa sijaitsee Someron keskustassa ja vieressä toimivien koulun, uima- ja monitoimihallin sekä kirjaston käyttö tuo runsaasti liikennettä alueelle. Turvallisuuteen täytyy rakennusvaiheen aikana kiinnittää erityistä huomiota. Alue aidataan asianmukaisesti ja liikkumista työmaan alueella pyritään valvomaan mahdollisimman tarkasti.

Someron kaupunki muistuttaa verkkosivuillaan julkaistussa tiedotteessa alueella liikkuvia kiinnittämään huomiota turvalliseen liikkumiseen työmaan lähistöllä. Tekninen toimi on ohjeistanut kaupungin henkilöstöä ja koulun henkilökuntaa sekä oppilaita huomioimaan turvallisuusseikat rakennustöiden aikana.

Työmaapäällikkönä toimivan Ojarannan Rakennuksen Mats Sivénin mukaan työmaaliikennettä pyritään rajoittamaan varsinkin koululaisliikenteen ajaksi. Työmaaliikenne tapahtuu Kiiruuntien, Kiiruunkujan sekä Koulutien välittömässä läheisyydessä. Pääsääntöisesti rakennustyöt ajoitetaan arkipäiviin kello 7–16.

Myös alueella tapahtuvaa ajoneuvojen pysäköintiä rajoitetaan turvallisuussyistä rakennusaikana.

Koulurakennuksen perustus- ja pohjatyöt päästään aloittamaan huhtikuun aikana, aikatauluttaa työmaasta vastaava Sivén. Hän kertoo, että rakennuksen perustuksiin käytetään teräspaaluja.

-Pohjatyöt tehdään vaiheittain siten, että emme revi koko pohjaa kerralla auki, vaan etenemme siipi kerrallaan. Aikataulu tarkentuu, kunhan pääsemme työn alkuun, Sivén toteaa..

Suunnitelmien mukaan koulurakennus valmistuu tammikuun loppuun 2018 mennessä.

Someron kaupungin teknisen johtajan Marko Mäkisen mukaan koulun seinien pintamateriaali saatetaan vaihtaa. Arkkitehdiltä on pyydetty vielä erillinen havainnekuva mahdollisesta, kustannuksia alentavasta poimulevyratkaisusta. Tämänhetkisissä suunnitelmissa ensisijaisena pintamateriaalina on kuitusementtilevyä.

Mäkisen mukaan metallilevy on hankintahinnaltaan edullisempi ratkaisu.

-Poimulevyvaihtoehtoa tutkitaan lähinnä kustannussyistä. Se olisi myös teknisesti helpompi asentaa ja minusta tuntuu, että se voisi olla pitemmällä aikavälillä myös kestävämpi ratkaisu. Samanlaista materiaalia on käytetty Someron uimahallin seinissä, Mäkinen kertoo.

Erityisen innoissaan Mäkinen on koulun muodosta. Koulusta tulee k-sakarainen rakennus, jonka kahdessa sivusiivessä ovat opetustilat sekä yhdessä siivessä hallinnon ja ruokailutilat sekä liikunta- ja juhlasali.

-Tämä voi olla muodoltaan jopa ainutlaatuinen koulurakennus Suomessa. Ainakaan itse en ole teknisesti vastaavanlaiseen oppilaitokseen törmännyt, Mäkinen sanoo.

Koko hankkeen kustannusarvio on 16,4 miljoonaa euroa, josta urakoiden osuus kaikkiaan on Mäkisen mukaan 13,7 miljoonaa euroa. Laitehankintoja tehdään hieman yli miljoonalla eurolla ja samansuuruinen summa menee kalustohankintoihin. Av-laitteita ostetaan hieman alle 350000 eurolla ja taidehankintoihin käytetään 80000 euroa. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti