Lounais-Häme

Rakennusyrittäjä tuomittiin korvauksiin jokioislaistaloyhtiölle

Varsinaissuomalainen yrittäjä tuomittiin korvaamaan jokioislaiselle asunto-osakeyhtiölle aiheutuneen 138050 euron vahingon viivästyskorkeineen sekä asianomistajien oikeudenkäyntikuluja yhteensä 53000 euroa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tiistaina.

Rikossyyte törkeästi petoksesta kumottiin.

Yrittäjän rakennusliike oli urakoinut vuonna 2002 Jokioisille rivitalon. Yrittäjä oli toiminut myös vastaavana työnjohtajana urakassa.

Taloyhtiö oli aloittanut rakennuksen vikojen ja puutteiden selvittämisen kuntokartoituksella vuonna 2009 ja jatkanut tutkimuksia siitä vuosia. Kiinteistö kärsi mm. kylmyydestä, laattojen irtoamisesta sekä nurkkien laskemisesta.

Taloyhtiön märkätiloissa oli havaittu lattialaattojen irtoilua, mikä johtui ainakin osassa asunnoista puutteellisista pohjatöistä, valmistajan ohjeiden vastaisesta primerin eli pohjustusaineen käytöstä sekä siitä, että urakoitsija ei ollut poistanut sementtiliimakerrosta lattiabetonin pinnasta.

Oikeus katsoi, että urakoitsija on tiennyt reklamaatiossa ilmoitetuista seikoista ja hän on asiaa tarkoituksellisesti välttelemällä ja viivyttelemällä menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti siten, ettei reklamaation mahdollinen viivästyminen vapauta urakoitsijaa tässä asiassa vastuusta.

Havaitut virheet laatoituksessa ja ulkoseinärakenteissa johtuivat pääasiassa siitä, että urakoitsija ei noudattanut rakennesuunnitelmia, valmistajan ohjeita sekä rakentamismääräyskokoelman määräyksiä.

Käräjäoikeus katsoi, että virheet olivat aiheutuneet urakoitsijan törkeästä laiminlyönnistä ja sovitun laadunvarmistuksen olennaisesta laiminlyönnistä. Oikeus katsoi lisäksi, että taloyhtiö ei voinut havaita virheitä ja niiden laajuutta vastaanottotarkastuksessa eikä takuuaikana.

Pelkästään Hämeen Kuivaustekniikka on korjannut kiinteistöä lisäämällä lämmöneristystä ja korjaamalla muita rakennusvirheitä kiinteistöön lähes 135000 eurolla.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden vuoden 2015 toukokuussa asettama vakuustakavarikko pidetään voimassa niin kauan kuin rikosasiaa koskeva ratkaisu tulee lainvoimaiseksi. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/30064-rakennusjupakasta-vankeusvaatimus

Uusimmat

Fingerpori

comic