Lounais-Häme

Rakentajan kesä kaksipiippuinen

-Kesä on ylivoimaisesti kiireisintä aikaa meille, sanoo Rakennus Timo Pekka oy:n toimitusjohtaja Timo Pekka.

Rakennusalan yrittäjiä työllistävät kesällä esimerkiksi tehtaat ja oppilaitokset. Kesäisin useat tehtaat pitävät seisokkeja, ja koulujen ja päiväkotien ovet ovat kiinni. Tällöin aukeaa sopiva ajankohta korjauksille ja kunnostuksille, kun laitosten muu toiminta ei häiriinny.

-Nämä ovat niin sanottuja akuutteja hommia, jotka ovat siirtyneet kesäaikaan. Talvella kunnostuksia ja korjauksia ei luonnollisesti mielellään tehdä, Pekka kertoo.

Rakennus Timo Pekka oy urakoi tällä hetkellä esimerkiksi Heikan ja Talsoilan kouluilla sekä Kurjenpesän päiväkodilla.

-Myös hammaslääkäri on Forssassa kuukauden kiinni. Kunnostus on sinä aikana saatava valmiiksi, Pekka sanoo.

-Tällaisia hommia on ollut todella hyvin, siksi olemme lisänneet myös työntekijöitä huomattavasti.

Joitain rakentamisen työvaiheita, kuten ulkotilojen maalausta, ei voi tehdä talvella, mutta kesällä voi.

-Sellaista rakennustyötä, jota voisi tehdä talvella, mutta ei kesällä, ei ihan heti taas tulekaan mieleen. Jos ei sitten jään päällä tehdä töitä, Pekka naurahtaa.

Talvella rakennustöissä menee energiaa myös paljon ylimääräiseen, kun parhaimmillaan pohjatyövaiheessa olevan rakennuksen perusta kaivetaan joka aamu lumen alta. Kesällä työmaata ei tarvitse luonnollisesti myöskään lämmittää.

Suojaustoimet ja lämmittäminen myös maksavat, jolloin talvirakentaminen on selvästi kesärakentamista kalliimpaa.

-Mukavampi se myös on tehdä töitä t-paita kuin pilkkihaalari päällä, Pekka sanoo.

-Onhan se selvää, että jos on 15 astetta pakkasta ja tuulee vaakasuoraan, ei ulkona pysty tekemään töitä samaan tahtiin kuin näillä kesäilmoilla.

Tehtaiden ovien sulkeminen kesän ajaksi ei ole pelkästään positiivinen asia rakentajille. Työvaihe voi kesällä seisahtua, kun tarvittavaa tavaraa ei saadakaan rakennustyömaalle tavarantoimittajan tehtaan ollessa sulki.

-Joudumme siksi ennakoimaan paljon. Jos tarvitsemme tavaraerää asennukseen heinäkuussa, meidän täytyy ottaa se työmaalle jo aikaisemmin, jotta saamme sen varmasti, Pekka toteaa.

Ongelma koskee Pekan mukaan erikoisempia ja suurempia tavaroita.

-Jos tarvitsemme esimerkiksi silikonipurkin, haemme sen rautakaupan hyllyltä. Jos taas tarvitsemme vaikkapa kuorman styroksia, sitä ei kaupasta välttämättä löydykään. Meillä on isoja työmaita, joihin toimitetaan tavaraa suoraan tehtailta, Pekka sanoo.

Tavarat pyritään tilaamaan niin, että ne saataisiin heti käyttöön tai asennukseen, jotta resursseja ei kulu tavaroiden varastoimiseen.

Ennakoinnista huolimatta yllätystilanteita tulee Pekan mukaan joka kesä.

Viimeisin esimerkki on, kun Rakennus Timo Pekka oy tarvitsi erikoisliimapurkkia. Yritys joutui odottamaan sitä pari viikkoa, vaikka oli tehnyt tilauksen hyvissä ajoin. Liimaa saa Suomesta ainoastaan yhdestä paikasta, joka oli kesällä muutostöiden keskellä.

-Työvaihe keskeytyi, kun emme päässeet jatkamaan töitä ennen erikoisliiman saamista. Jouduimme keksimään odotusajalle jotain muuta tekemistä, Pekka puhisee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic