Lounais-Häme Forssa

Rakentaminen on selvästi vilkastunut Forssan kaupungissa - Eniten varasto- ja maatalousrakentamista, uudet asuintalot ovat vasta neljänneksi yleisin kohde

Seudullinen rakennusvalvonta kirjasi Forssan osalta selvää kasvua lupamäärissä viime vuodelta.
Kerrosneliöissä viime vuonna luokituksen kärjessä olivat opetus-, varasto- ja maatalousrakennukset. Monikylän työmaalla on tähän suuri merkitys. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Varasto- ja maatalousrakennusten sekä opetustilojen rakentaminen on Forssan kaupungissa nyt verraten vilkasta.

Lupamäärillä mitattuna viime vuosi oli 10 vuoden ajanjaksolla Forssan parhain vuosi niin kerrosneliöiden kuin kuutioidenkin suhteen.

Vielä vilkkaampia vuosia Forssaa oli tosin edellisellä kymmenvuotisjaksolla 2000-luvun alkupuolella.

Juttu jatkuu grafiikan alla.

Eniten opetus-, varasto- ja maatalousrakennuksia

Lupien perusteella teollisuusrakentaminen menetti selvästi osuuttaan toissa vuodesta viime vuoteen mennessä. Vuoden 2019 tilastoissa näkyivät etenkin isot Kiimassuon alueen teollisuushallit.

Opetus-, varasto- ja maatalousrakennukset olivat viime vuonna luvituksen kärjessä kerrosneliöissä. Neljäntenä ovat asuinrakennukset ja viidentenä liikerakennukset kuten Jysk.

Opetusrakennusten ykköstila johtuu isolta osalta monitoimikeskuksen 8700 kerrosneliöstä muttei suinkaan kokonaan.

Juttu jatkuu grafiikoiden alla.

Maatalousrakentaminen tärkeässä roolissa

Isoin ero viime ja toissa vuoden välillä johtuu maatalousrakentamisen noususta.

– Maatalousrakennuksia on rakennettu kerrosalaltaan melkein nelinkertainen määrä verrattuna vuoteen 2019, toteaa johtava rakennustarkastaja Jukka Laaksonen.

– Varastorakennuksissa kerrosalaa on peräti kuusinkertainen määrä.

Maatalousrakentamista ei yleensä isommin seurata, vaikka se on tärkeässä roolissa. Joinain vuosina maatalousrakennukset ovat olleet Forssan lupatilastoissa ykköstilalla.

– Nyt maatalousrakennukset ovat kolmannella sijalla kerrosaloissa. Vaikka Forssa kaupunkiympäristönä koetaan, on täällä hyvin maatalousrakentamista, Laaksonen sanoo.

– Kun rakennetaan paljon kerrosneliöitä, sehän on aina tuloa kiinteistöveropuolelle.

Juttu jatkuu grafiikan alla.

Omakotitalot vähissä

Valmistuneiden omakotitalojen määrä putosi Forssassa kahden käden sormilla laskettaviksi jo vuonna 2013 eikä ole sittemmin noussut.

Vielä vuosituhannen alussa uusia omakotitaloja valmistui Forssassa useita kymmeniä, parhaimmillaan yli 50.

Valmistuneiden asuntojen määrä romahti vuoden 2014 jälkeen. Rivi- ja kerrostalorakentaminen on sittemmin ollut vähäistä.

Seudullinen rakennusvalvonta teki viime vuonna rakennus- ja toimenpidelupia sekä muita maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia päätöksiä sekä ilmoitusmenettelynä käsiteltyjä ratkaisuja yhteensä 609 kappaletta, joista Forssan osuus oli 221, Tammelan 198, Jokioisten 88, Ypäjän 55 ja Humppilan 47.

Rakennuslupien määrissä sekä laajuudessa esiintyy usein isoja vuosittaisia kuntakohtaisia vaihteluja. Lupakäsittelyä oli seudulla viime vuonna kymmenkunta prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Loppukatselmukset hoitaminen oikein kaikkien etu

Rakennuslupatoimenpiteistä aiheutuvia katselmuksia oli yhteensä peräti 1143. Suuri kasvu edellisvuoteen verrattuna johtui mm. Jokioisten ja Ypäjän keskeneräisten lupien selvitystyöstä.

– On kaikkien meidän etu, niin rakennuttajan, kuntalaisten kuin rakennusvalvonnankin, että muistetaan pitää loppukatselmukset ja saada ne ajan tasalle, etteivät pääse vanhenemaan, Jukka Laaksonen toteaa.

Forssan kaupunki on vastannut rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun tehtävistä Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnissa vuoden 2019 alusta lähtien. FL

Asiakaspalvelua kehitetään

Seudullisen rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun asiakaspalvelua ja työntekotapoja on kehitetty koko toinen toimintavuosi.

Asiakaspalvelun kehittämistä yhtenäisemmäksi, kuntarajat ylittäväksi, on jatkettu. Ohjeistusta, lomakkeita ja nettisivuja on päivitetty ja yhtenäistetty.

Kuntien ympäristönsuojelumääräyksiä on pyritty yhtenäistämään.

Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa ja maa-ainestaksa uudistettiin seudullisesti.

Korona on tuottanut etätyötä ja videoneuvotteluita.

Uusimmat

Fingerpori

comic