Lounais-Häme Somero

Rakentamisen vuosi Somerolla – "Uusia palveluja luvassa eri väestöryhmille"

Investointeja ensi vuonna noin 12 miljoonalla eurolla. Talousarvioehdotus pääsemässä nollatulokseen.
Skeittiparkki on tarkoitus rakentaa ensi vuonna torin ja elokuvateatterin läheisyyteen. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Skeittiparkki on tarkoitus rakentaa ensi vuonna torin ja elokuvateatterin läheisyyteen. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Somerolla investoidaan ensi vuonna siihen tahtiin, että heikompaa huimaa ja ulkopaikkakuntalainen saattaa kadehtia.

Investointien kokonaissumma on 12 miljoonaa euroa. Kuten kaupunginjohtaja Sami Suikkanen toteaa, uusia palveluja on tarjolla kaikille väestöryhmille.

Suurimpana yksittäisenä investointina talousarvioesityksessä on Palvelutalo Uusi Tervaskanto, johon on ensi vuodelle kirjattu 4,7 miljoonaa ja vuodelle 2023 lähes 4 miljoonaa euroa. Sen rakentaminen on tarkoitus käynnistää kesällä.

Skeittiparkki ja liikuntapuisto

Lapsille suunnitelmissa on muun muassa Leivonpesän ja Tuulihatun päiväkotien yhteyteen Someron keskustaan Hairolan pellolle rakennettava liikuntapuisto. Sen kustannusarvio on 200 000 euroa. Rakentaminen edellyttää 30-50 prosentin valtionosuutta ja siihen käytetään testamenttivaroja. Nuorille on tulossa skeittiparkki elokuvateatterin ja torin läheisyyteen.

– Skeittiparkkia on ajatuksena laajentaa myöhemmin, eikä se estä toritoimintaa nykyisellä paikalla, Suikkanen kertoo.

Keskustaympäristön kehittämissuunnitelmaan kuuluvat myös uimapaikka ja venelaiturilisäykset Kirkkojärvellä sekä lähipalvelupuistojen kehittämiskokeilu. Joensuun koulun keittiötä peruskorjataan yli puolella miljoonalla eurolla. Uimahallin käyttövesiputkistoa uusitaan ja rahoitusta on luvassa myös Joensuuntien liikenneympyrän kunnostukseen. Sairaalatien rivitaloja peruskorjataan seuraavan neljän vuoden aikana lähes kahdella miljoonalla eurolla. Myös kaupungin vuokratalojen kunnostus käynnistyy.

– Vuokratalojen kunnossapito vaatii nykyistä suurempaa panostusta, Kaupunginjohtaja myöntää.

Tulossa on myös kulttuurigalleriaa, omatoimikirjastoa ja montaa muuta pienempää kohdetta, mikäli ensi maanantain kaupunginhallitus näin esittää 20. joulukuuta ensi vuoden talousarviosta päättävälle kaupunginvaltuustolle.

Viestintäasiantuntijana aloittaa alkuvuodesta Anuliina Frantti. Hän on Someron historian ensimmäinen työntekijä, jonka päätehtävänä on viestintä.

Väestökehitys huolena

Suikkanen sanoo talousarvioesityksen olevan terveellä pohjalla. Nollatulosta haettiin ja siihen ollaan koko lailla pääsemässä. Mikäli Kiinteistö oy Someron Lamminniemen osakkeiden myyminen Lamminniemen hyvinvointikeskukselle toteutuu, tulee vuoden 2022 tuloksesta myyntivoiton myötä noin 2,7 miljoonaa euroa positiivinen.

Lamminniemen yhtiöiden ja kaupungin välinen järjestely on päätöstä vaille valmis ja toteutunee ensi vuoden alussa.

Someron kaupungilla on noin 30 miljoonaa euroa ylijäämää eli kirjanpidollista puskuria. Suikkanen pitää sitä tärkeänä, kun lähestyvän sote-uudistuksen rahoitus on väkisin mysteeri ja väestönkehitys näyttää taloudellisesta näkökulmasta kurjalta.

– Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten määrä laskee ennusteen mukaan yli 200 lapsella, mikä tietää nykyisen valtionosuusjärjestelmän mukaan yli 2,3 miljoonan euron vähennystä. Jotain on tehtävä, jotta toiminta pyörii kustannustehokkaammin ja palvelutuotantorakenne sopeutetaan kysyntään. Siksi teemme oppimisympäristöselvitystyön, Suikkanen kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic