Lounais-Häme Forssa

Rakettikauppa alkoi vilkkaana – Osa uudenvuoden vieton tunnelmaa vai turhaa rahan tuhlausta?

Raketteja saavat ampua vain täysi-ikäiset henkilöt. Ampuessa on käytettävä suojalaseja ja oltava selvin päin.
Riina Ortikova osti uudenvuoden viettoon raketteja Mirva Allénilta. Kuva: Tapio Tuomela
Riina Ortikova osti uudenvuoden viettoon raketteja Mirva Allénilta. Kuva: Tapio Tuomela

Ilotulitteiden myynti alkoi perjantaina vilkkaana Forssassa. Rakettien myynti jakaa kuitenkin ihmisten mielipiteet. Jotkut hyväksyvät rakettien ampumisen ja pitävät ilotulitusta osana uudenvuoden vieton tunnelmaa. Toiset taas pitävät rakettien ampumista turhana tapana, jonka voisi lopettaa.

Patoja, raketteja ja pienempiä ilotulitteita perjantaina myymässä ollut Tavaratalo Hurrikaanin myyjä Mirva Allén arvioi, että ilotulitekauppa käy tänä vuonna vilkkaasti. Hän arveli, että tähän vaikuttaa eduskunnan käsittelyssä oleva kansalaisaloite, jolla pyritään kieltämään ilotulitteiden kuluttajakauppa kaikkein pienimpiä tuotteita lukuun ottamatta.

– Uskon, että ostajia on tänä vuonna aiempaa enemmän, koska moni ajattelee, että ilotulitteiden myynti kuluttajille päättyy lähivuosina, Allén totesi.

Myynti jatkuu uudenvuodenaattoon asti

Rakettien myynti jatkuu uudenvuodenaattoon asti. Ilotulitteita voi ampua uudenvuodenaatosta kello 18 lähtien uudenvuodenpäivän aamuyöhön kello kahteen asti.

Rakettien ampuminen jakaa ihmisten mielipiteet. Kuva: Tapio Tuomela

– Raketteja saavat ampua vain täysi-ikäiset henkilöt. Ampuessa on käytettävä suojalaseja ja oltava selvin päin, Allén muistutti.

Tärkeä varainhankintakeino

Juha Saarinen, Elli-Kaisa Saarinen ja Heikki Puhtimäki myivät Prismassa ilotulitteita, joiden tuotto menee Vesihelmen Uimaseuran ja sen nuorten hyväksi.

– Kauppa on lähtenyt käyntiin yllättävänkin hyvin. Rakettimyynti on uimaseuralle tärkeä varainhankintakeino, Juha Saarinen sanoi.

Ilotulitteiden myynti jatkuu monissa paikoissa uudenvuodenaattoon asti. Kuva: Tapio Tuomela

Saariset ja Puhtimäki eivät kannata ilotulitteiden kuluttajamyynnin kieltämistä. Heidän mielestään raketteja turvallisesti ampuville pitää säilyttää siihen yhä oikeus, ja jos esimerkiksi perheen koira pelkää raketteja, sen voi viedä uudenvuoden ajaksi jonnekin muualle.

– Maailmaa ei pelasteta sillä, jos rakettien myynti loppuu, Puhtimäki sanoi.

”Myynnin kieltäminen ei harmittaisi”

Forssalainen Riina Ortikova kertoi, ettei hän ole aiemmin ostanut uudenvuoden raketteja, mutta nyt hän aikoi hankkia niitä mökille.

– Raketit pelottavat hieman. Minulla on lemmikkieläimiä, mutta en tiedä vielä pelkäävätkö ne raketteja. Ostan raketteja uudenvuoden tunnelman takia, Ortikova sanoi.

Jokioislaiset Kati Shemeikka ja Juke Shemeikka totesivat, ettei heitä harmittaisi, vaikka rakettien kuluttajamyynti kiellettäisiin.

– Ostan raketteja, koska siitä on tullut perinne, mutta mielestäni ilotulitteiden ampuminen joutaisi pois. Se on turhaa rahan polttamista taivaalle, Juke Shemeikka sanoi.

Juke Shemeikka hankki ilotulitteita, vaikka ei rakettien ampumisesta kovasti välitäkään. Kuva: Tapio Tuomela
Juke Shemeikka hankki ilotulitteita, vaikka ei rakettien ampumisesta kovasti välitäkään. Kuva: Tapio Tuomela

Kati Shemeikka totesi, ettei ole koskaan itse ampunut uudenvuoden raketteja eikä ole aina jäänyt edes katsomaan, kun muut ampuvat niitä.

– En vastusta sitä, jos joku haluaa ampua raketteja. Minusta se on kuitenkin turhaa rahan tuhlausta, mikä katoaa taivaan tuuliin. Monet eläimet pelkäävät raketteja, Kati Shemeikka totesi.

”Jekku-koirakaan ei tykkää”

Forssalaiset Marjatta Nokelainen ja Veli-Matti Nokelainen eivät aio ampua uudenvuoden raketteja.

– Ilotulitteiden ampumisen saisi kieltää yksityishenkilöiltä, Veli-Matti Nokelainen sanoi.

Marjatta Nokelainen harmitteli ilotulitteista syntyvää roskaa, ja myös silmävammojen ja muiden vahinkojen vaara huolestutti.

– Jekku-koiranikaan ei tykkää raketeista, Marjatta Nokelainen totesi. FL

Aiheesta lisää: Ilotulitteiden myynti alkaa tänään – Räjäytellä saa vasta uudenvuodenaattona

Lue myös: Lemmikki kannattaa valmistaa paukkeeseen ajoissa – FSHKY:n eläinlääkärit antavat vinkit uudenvuoden viettoon

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic