Lounais-Häme

Rakufestivaali kokoaa keramiikan harrastajat yhteen

Rakukeramiikka on perinteinen japanilainen tapa tehdä keramiikkaesineitä. Tekniikka rantautui Suomeen 1970-luvulla.

-Rakukeramiikkaan kuuluu sellainen ajattelutapa, että lopputulos pitää hyväksyä sellaisenaan. Virheitä ei huomioida, vaan se lopputulos on kokonaisuus siitä kaikesta työstä alusta loppuun, keraamikkotaiteilija Nora Paakkanen selittää.

Rakukeraamikan valmistustapa on niin raju, että ennen esineet halkesivat helposti.

-Nykyään on niin hyviä savia, jotka kestävät rasituksen. Japanilaiseen perinteiseen kuului paikata mahdolliset halkeamat kultaamalla, mutta Suomessa haljenneet työt yleensä heitetään vaan roskiin, Paakkanen paljastaa.

 

Perjantaina Paakkanen piti työesityksen nakurakusta, joka on yksi rakukeramiikan alalajeista. Nakuraku nimitys tulee siitä, että lasitteen krakleeraukset näkyvät paljaan saven pinnalla. Lasite ei siis jää työhön.

Ensin työ kuumennettiin lähes 1000-asteiseksi raku-uunissa, jonka jälkeen työ nostettiin liekehtivien purujen täyttämään tynnyriin noin kymmeneksi minuutiksi.

Viimeisessä työvaiheessa Paakkanen kaatoi teoksen päälle vettä.

-Nakurakun hienoin hetki on kun työ nostetaan uunista pois ja laitetaan veteen, jolloin lasite lähtee työn pinnalta pois, Paakkanen sanoo.

Paakkanen aikoo viimeistellä työn vielä mehiläisvahalla, joka antaa työlle suojakerroksen.

 

Lauantaina festivaalilla on ohjelmassa muun muassa keraamikkotaiteilija Pirjo Lautiaisen esitys krokodile skin -rakupolton lasitusmenetelmästä.

Sunnuntaina festivaalin huipentaa suomalais-unkarilaisen kuvanveistäjä Zoltán Popovitsin polttoesitykset. Popovits on toiminut esimerkiksi vierailevana taiteilijana Arabian tehtaalla, Lapponia Jewelryn korumuotoilijana sekä opettajana suomalaisissa ja unkarilaisissa taidekorkeakouluissa.

-Olen ensimmäistä kertaa täällä. Olemme tunteneet Anteron (Kare) kanssa toisemme 70-luvulta saakka ja nyt sain kutsun tänne, Popovits kertoo.

 

Kivimeijerillä toivotaan paikalle myös muita kuin keramiikan harrastajia.

-Hieno paikka, hienot mahdollisuudet. Vielä kun saataisiin ihmiset löytämään tänne, Paakkanen toteaa.

Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy. FL

Katso video nakurakun työvaiheista Forssan Lehden Instagram-sivulla.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic