Lounais-Häme Forssa

Rämön, Viinikanojan ja Kohosen avautuvaan yhteisnäyttelyyn kätkeytyy kierrätystaidetta, Aarrepuu ja pala suomalaista luontoa

Outi Rämön, Jorma Kohosen ja Tuulikki Viinikanojan yhteisnäyttely avautuu 6. elokuuta Galleria Omenassa.
Outi Rämön "Aarrepuuhun" on kerätty hänen omia aarteita. Myös kelo itsessään kuuluu aarteiden joukkoon. Aiemmassa näyttelyssä kelo toimi "Unelmien puuna". Kuva: Tapio Tuomela
Outi Rämön "Aarrepuuhun" on kerätty hänen omia aarteita. Myös kelo itsessään kuuluu aarteiden joukkoon. Aiemmassa näyttelyssä kelo toimi "Unelmien puuna". Kuva: Tapio Tuomela

Taiteilija Outi Rämö ripustaa vanhaan keloon erilaisia esineitä. Niiden joukossa on valokuvia, itse tehty taikasauva, taidekortteja ja muita pieniä koristeita. Ne muodostavat yhdessä ”Aarrepuun”. Se on yksi Rämön teoksista 6. elokuuta Galleria Omenassa avautuvassa yhteisnäyttelyssä, jossa esillä on Rämön taiteen lisäksi Jorma Kohosen ja Tuulikki Viinikanojan töitä.

– Kelo on haettu ystäväni metsästä. Tässä näyttelyssä se on saanut ylleen minulle merkityksellisiä tavaroita, aarteitani. Näyttelyvieras voi lisätä puuhun myös oman aarteensa, Rämö kertoo.

Katumustauluun voi jättää mieltä kaduttavat asiat

Aarrepuun lisäksi Rämön näyttelyhuoneessa on esillä taiteilijan Budapestin matkan innoittamaa grafiikkaa ja käsitetaidetta. Vanhaan ikkunaruutuun taiteilija on kirjoittanut katsojalle kysymyksen ”kuka sinä olet?”. Rämön mielestä se on kysymys, jota jokainen joutuu pohtimaan eikä siihen välttämättä löydä edes vastausta. ”Katumustaulu” puolestaan haastaa katsojansa kirjoittamaan paperilapulle asioita, jotka heitä kaduttavat.

– Taiteeni kumpuaa alitajunnastani. On tärkeää, että antaa työn viedä mennessään. Joskus tulee vain sellainen olo, että jonkinlainen teos on yksinkertaisesti vain tehtävä, Rämö summaa.

Pala suomalaista luontoa

Gallerian toisessa huoneessa on esillä pala suomalaista luontoa Jorma Kohosen siveltimen vedoin. Suurin osa näyttelyssä esillä olevista töistä on jo edesmenneen taiteilijan 80-luvun tuotantoa. Taulujen aiheet johdattavat katsojansa Lapin tuntureilta aina Torronsuon maisemiin.

– Luonto oli Jormalle tärkeä aihe. Hän pyrki tavoittamaan töissään luonnon sielu. Joka sunnuntai teimme retken metsään, Kohosen leski Laila Kohonen kertoo.

Kohonen maalasi lähiseutua esittävät työnsä usein paikan päällä. Jos taulu ei kuitenkaan valmistunut samana päivänä, hän piirsi luonnoksen maisemasta ja pyrki tallettamaan sen värit muistiin.

– Lappi-aiheisissa töissä maalin sekaan saattoi välillä eksyä jokunen itikkakin, Laila Kohonen naurahtaa.

Jorma Kohosen maalauksissa luonto on teosten keskiössä. Torronsuota kuvaava teos on yksi hänen ikuistamistaan lounaishämäläisistä maisemista. Kuva: Tapio Tuomela
Jorma Kohosen maalauksissa luonto on teosten keskiössä. Torronsuota kuvaava teos on yksi hänen ikuistamistaan lounaishämäläisistä maisemista. Kuva: Tapio Tuomela

Tavarat kertovat tarinoita

Kolmas näyttelytila kätkee sisäänsä Tuulikki Viinikanojan kierrätysteemaista taidetta. Tammelalaistaiteilijan käsissä vanhat aterimet, verkkomerkit, käsilaukku ja pullapelti ovat saaneet uuden elämän taideteoksen muodossa. Moni Viinikanojan taiteeseen päätynyt esine on peräisin hänen omien kaappiensa kätköistä, kirpputorilta tai romuliikkeestä. Vanhat aterimet taiteilija pelasti roskalavalta, joka oli matkalla kaatopaikalle.

– Esineet kiehtovat minua. Työni saavat usein alkunsa niiden synnyttämistä mielikuvista. Jokaiseen teokseen liittyy tarina, jonka työssä käytetty esine synnyttää, Viinikanoja kuvailee.

Pullapellin uusi elämä

Viinikanojan mukaan hyvä esimerkki hänen kierrätystaiteestaan on ”Ruosteisen pullapellin uusi elämä”. Se syntyi, kun hän löysi vuosia nurkissa lojuneen pullapellin ja pohti, mitä siitä saisi aikaan. Esineen ruosteenruskea väri toi taiteilijan mieleen suomenhevosen. Pian ruosteen syömälle pellille alkoi hahmottua hevosen pää, jonka taustan Viiinikanoja maalasi valkoiseksi.

– Taide on myös hyvä keino tehdä turhista tavaroista kauniita ja antaa niille aivan uuden merkityksen, Viinikanoja naurahtaa. FL

Tammelalaistaiteilija Tuulikki Viinikanoja antaa vanhoille tavaroille uuden elämän taiteen muodossa. Lisäksi hän tekee akvarelli- ja öljyväritöitä.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic