Lounais-Häme Forssa

Ranch Kelly hurmasi Tammavaltikassa

Hannu Torvisen ohjastama Ranch Kelly voitti Tammavaltikan kymmenillä metreillä.

Pilvenmäen Tammavaltikkakisaa ei liene koskaan voitettu yhtä ylivoimaisesti ja yhtä helposti kuin lauantaina.

Aivan käsittämättömään vireeseen 10-vuotiaana virinnyt tamma Ranch Kelly nappasi 20 000 euron ykkösen niin vaivattomasti, että sillä uskaltaa tällä hetkellä lähteä ajamaan ketä vastaan tahansa.

Ja ainakin valmentaja Anne Luttisella on sen laatuisia ajatuksia, että ulkomaille syksymmällä mennään, mutta minne? Sitä Anne ei paljastanut.

Uraia oli ensi metreillä nopein ja Ranch Kelly lähti matkaan tavanomaisen rauhallisesti, mutta keikkui johtavan rinnalla jo puolen kierroksen kohdalla.

Lähdön edetessä kärkikaksikko alkoi tehdä ero muihin ja loppukaarteessa mentiinkin jo tosi kovaa. Ranch Kelly temmelsi kärkeen Uraian masentuessa laukalle. Loppusuoran voittaja tuli omasta halustaan ja ero muihin kasvoi koko ajan.

– Eipä tiistainen Ruotsin startti tammassa mitenkään näkynyt, sillä se oli koko ajan varsin letkeän oloinen. Loppukaarteessa Uraia näytti erittäin hyvältä ja vauhti oli tapissa, mutta sille tuli laukka ja tämä pisteli iloisesti karkuun. Laput jäivät vetämättä ja kyllä tällaisella ikinuorella ja iloisella tätillä voi lähteä ihan millaisiin koitoksiin tahansa, selvitti ohjastaja Hannu Torvinen.

Valmentaja Anne Luttinen kehui hevosensa näyttäneen hyvältä varsinkin loppusuoralla ja oli tietysti ylen onnellinen omansa voitosta.

– Kausi on muutenkin mennyt loistavasti ja onnitteluja on sadellut koko ajan ja paljon. Yritän vastata niihin kaikkiin kunhan vain ehdin. Tamma on rento tyyppi ja hyvä matkustaja, joten miksi emme hieman kauemmaksi lähtisi.

Valmentaja ei voittajahaastattelussa kiitellyt pelkästään hevostaan vaan muisti myös hoitajaa, kengittäjää, hierojaa ja koko taustaorganisaatiota.

Bwt Burnin Alive otti kisassa kakkosen ennen Oh Goodnessiä kun kotiradan toivo Withma pilasi pelinsä lähtölaukkaan. FL

Runsaasti pikkuväkeä

Yksi ravien suurimmista ongelmista laskevien pelivaihtojen osalta on yleisömäärien väheneminen ja paikalle vääntäytyvän peliporukan ukkoontuminen.

Jotain siis tarttis tehdä, joten radoilla on vedetty mietintämyssyt päähän ja yritetty keksiä keinoja miten saada nuorempi sukupolvi innostumaan tästä jalosta ja kiinnostavasta lajista.

Syöttejä kannattaa siis heittään pikkuväen suuntaan. Näin Pilvenmäellä myös tehtiin ja ainakin lauantain perusteella siinä myös onnistuttiin. Lapsille oli järjestetty runsaasti erilaista ja mielenkiintoista tekemistä ja he myös viihtyivät.

Toivottavasti kersat mankuvat raveihin myös uudestaan ja jos he tulevat, niin mukaan tulevat myös vanhemmat tai isovanhemmat. Jokaiseen ravitapahtumaan ei tietenkään pysty ylettömästi ohjelmaa lapsille järjestämään, mutta kun leikkipaikat on kunnossa ja muutakin kivaa löytyy, niin miksikä ei.

Pilvenmäellä oli lauantaina kivasti väkeä, jopa odottamattoman paljon. Tarkkaa määrää ei tiedä kukaan ja onko se edes tarpeellista kunhan vain lähes kaikilla oli lystiä.

Yleisömäärä yllätti tietyllä tavalla myös radan, sillä esimerkiksi tallikahviosta loppui soppa jo ennen ensimmäistä lähtöä. Nälkään ei kukaan kuitenkaan kuollut, sillä katsomoravintolan alakerrasta löytyi lisää.

Raviurheilulla ei mene tällä hetkellä kovinkaan hyvin ja paljon puhutaankin useammista tallikuolemista.

Mäki-Tulokkaan Tapiolla uskoa huomiseen kuitenkin riittää, sillä menestysvalmentaja on laajentanut toimintaansa oikeastaan koko ajan. Nyt miehellä alkaa olla jo kymmenkunta palkollista ja toimintaa ainakin kahdessa pisteessä.

Tallin kalusto on kunnossa ja voittoja tulee, joten miehen positiiviset otteet ovat sitä ajatellen täysin perusteltuja.

Kuiva kesä on aiheuttanut ravialalle uusia ongelmia kun heinää tulee huonosti eikä sen laadussakaan ole kehumista.

Asia on tallien kannalta äärimmäisen hankala, sillä vähän isommassa tallissa heinää kuluu vuodessa reilut 100 tonnia. Ja kun hyvän heinän saatavuus vähenee, niin hinta nousee. Ja hevosenomistajien kulut kasvavat.

Palkintotaso tuskin lähivuosia kummemmin nousee ja kun pelivaihdotkin ovat laskusuunnassa, niin raviväellä riittää runsaasti pohdittavaa.

Lopuksi kuitenkin iloinen paikallinen raviuutinen. Huipputamma Oktaavia on saamieni tietojen mukaan kantavana. Tulevan juoksijavarsan isäkin on paikallista laatua eli Ponnen Onni.

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat