Lounais-Häme

Ranska saavutti toisen maailmanmestaruutensa - Deschamps mukana molemmissa

Moskova
15.07.2018, 20:26

Urheilu-uutiset

Ranska kukisti jalkapallon MM-kilpailujen loppuottelussa Kroatian 4-2 ja saavutti toisen maailmanmestaruutensa. Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps oli vuonna 1998 Ranskan joukkueen kapteeni ja johdatti nyt päävalmentajana Ranskan maailmanmestariksi.
Neljä vuotta sitten Deschampsin Ranska hävisi MM-kilpailujen puolivälierässä tulevalle mestarille Saksalle ja kaksi vuotta sitten Ranska hävisi EM-loppuottelun Portugalille.
Nyt maa hurjasteli loppuottelussa Kroatian kanssa yhteensä kuusi maalia. Samalla MM-loppuottelusta tuli runsasmaalisin sitten vuoden 1966, jolloin Englanti voitti Länsi-Saksan 4-2. Tuolloin kuuteen maaliin tarvittiin myös jatkoaika.
Normaalin 90 minuutin peliajan puitteissa edellinen vähintään kuuden maalin loppuottelu pelattiin vuonna 1958, kun Brasilia voitti Ruotsin 5-2.
Jo avausjakso lupasi paljon, kun Ranska pääsi Antoine Griezmann kirkkaimpana tähtenään 2-1-taukojohtoon. Ranskan ensimmäinen maali syntyi Griezmannin vapaapotkun seurauksena ja toisen maalin Griezmann teki rangaistuspilkulta.
MM-loppuottelun avausjaksolla oli nähty viimeksi kolme maalia 44 vuotta sitten, kun Länsi-Saksa johti Hollantia 2-1 avausjakson jälkeen. Länsi-Saksa myös voitti samoin lukemin.

Mandzukic maalasi molemmissa kenttäpäädyissä

Kroatia aloitti ottelun vahvasti ja hallitsi ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan. Kroatia rakensi tilanteita laitojen kautta, mutta ei onnistunut yllättämään Ranskan maalivahti Hugo Llorista.
Ranska sai ensimmäisen tilanteensa 18. minuutilla, kun Griezmann pääsi laukomaan vapaapotkun noin 25 metristä. Välierässä Englantia vastaan Kroatian jatkoaikasankariksi nousseesta Mario Mandzukicista tuli nyt antisankari, kun hän yritti katkaista Griezmannin vapaapotkun ja jatkoi vahingossa pallon päällään omaan maaliin.
Kroatia jatkoi yrittämistään, ja Mandzukic sai osittaisen hyvityksen töppäilylleen. Kroatia pelasi pallon Ranskan rangaistusalueelle, ja Mandzukic voitti oman kaksinkamppailunsa.
Pallo päätyi lopulta Ivan Perisicille, joka tykitti 1-1-tasoituksen 28. minuutilla. Jakson loppupuolella vuorostaan Perisicistä tuli Kroatian antisankari, kun pallo osui omalla rangaistusalueella hänen käteensä.
Erotuomari Nestor Pitana tarkasti tilanteen videolta ja tuomitsi rangaistuspotkun Ranskalle. Griezmann laukoi pallon vastustamattomasti Danijel Subasicin vartioimaan Kroatian maaliin.

Mbappe villitsi jälleen

Toisella jaksolla Paul Pogba tuplasi Ranskan johdon, kun hän pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta. Tilannetta edelsi 19-vuotiaan Kylian Mbappen juoksu pystypalloon ja syöttö keskustaan. Hetki myöhemmin Mbappe laukoi Ranskan jo kolmen maalin karkumatkalle.
Kroatia ei luovuttanut. Mario Mandzukic haistoi maalivahti Llorisin epävarmuuden pallon kanssa ja tökkäsi 2-4-kavennuksen.
Ranskan kahden maalin johto piti loppuun asti ja maa pääsi juhlimaan toista maailmanmestaruuttaan. Lisäksi Ranskalla on hopea vuodelta 2006 ja pronssit vuosilta 1958 ja 1986.
Ranskan päävalmentaja Didier Deschampsista tuli vasta historian kolmas mies, joka on voittanut jalkapallon MM-kultaa sekä pelaajana että valmentajana. Deschampsia ennen saavutuksen pystyivät Brasilian Mario Zagallo ja Länsi-Saksan Franz Beckenbauer.
Kroatialle MM-mitali on maan historian toinen. Edellinen on pronssi vuodelta 1998.

Häiriköitä kentällä – Pussy Riot ilmoitti olleensa takana

Loppuottelussa sattui välikohtaus, kun toisen jakson alkupuolella kentällä ryntäsi muutamia häiriköitä. Heistä ainakin yksi oli nainen, joka oli pukeutunut univormuun. Tuomari Nestor Pitana katkaisi pelin, ja turvamiehet poistivat häiriköt kentältä nopeasti.
Punk- ja aktivistiryhmä Pussy Riot on ilmoittanut olleensa välikohtauksen takana. Neljä häirikköä ryntäsi kentälle kesken Ranskan ja Kroatian välisen ottelun.
Pussy Riot ilmoitti asiasta Facebook-sivullaan. Järjestysmiehet taltuttivat häiriköt nopeasti.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic