Lounais-Häme

Rantaremontti etenee Urjalassa kunnan tuella

Halkivahan kyläyhdistys on kunnostamassa uimarantaa Pynnänjärven rantaan. Rannan ruoppaaminen on tarkoitus aloittaa lähipäivinä.

Kyläyhdistys on hakenut hankkeelle rahoitusta Pirkanmaan ELY-keskukselta Pirkan Helmen kautta. Rahoitushakemukselle on näytetty vihreää valoa.

Yhdistys tarvitsi kuitenkin Urjalan kunnalta omavelkaisen takauksen 20 000 euron lainalle. Laina on tarpeen, sillä hankerahoitusten maksatukset toteutuvat vasta vuoden 2018 puolella.

 

Urjalan kunnanvaltuusto myönsi lainantakauksen yksimielisesti ilman puheenvuoroja. Laina-aika on enimmillään yksi vuosi.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veijo Heinonen kertoo, että parhaimmillaan kunnostustyöt saadaan tehtyä ensi kesään mennessä.

-Olemme jo kaataneet alueelta puustoa ja tuoneet paikalle hiekkaa ja sepeliä. Mikäli tulee sellainen talvi, että järvi jäätyy, laitetaan jäälle talven aikana pressu ja sen päälle hiekkaa. Jään sulaessa se tippuu sitten pohjalle.

 

Valtuuston kokouksessa käsiteltiin lainantakauksen lisäksi myös kunnan puolivuotiskatsausta, joka herätti pääosin tyytyväistä hyrinää. Vuoden ensimmäisen puolikkaan toimintatuotot ovat viime vuoteen verrattuna 200 000 euroa plussalla ja menot puolestaan pienentyneet.

Epävarmuutta loppuvuoteen aiheuttavat ainoastaan erikoissairaanhoidon menot, jotka ovat kunnanjohtaja Hannu Maijalan mukaan reippaassa kasvussa pariin edellisvuoteen verrattuna.

-Erikoissairaanhoidon määrärahaan joudumme syksyllä tekemään tarkastusta. Menot näyttävät ylittyvät puolella miljoonalla, ehkä jopa miljoonalla eurolla talousarvioon verrattuna. Vuoden viimeiset kuukaudet ratkaisevat.

Maijala totesi, että menojen kasvu toisaalta osoittaa kuntalaisten saavan tarvitsemiaan terveyspalveluja, mikä sinänsä on positiivinen asia.

-Kunnan taloutta se kuitenkin rasittaa, ja siihen meidän pitää varautua.

 

Aamulehdessä (17.9.) julkaistun Pirkanmaan terveysvertailun perusteella Urjala sijoittuu kuntien keskivaiheen tienoille. Maijala kuitenkin ihmetteli Urjalan ykkössijaa tapaturmatilastossa.

-Vaikea sanoa mistä johtuu, että urjalalaiset satuttavat itseään eniten tapaturmissa koko Pirkanmaalla.

Kunnan asukaskehitys on harvinaislaatuisesti plussan puolella. Asukkaita Urjalassa on kymmenen enemmän kuin vuodenvaihteessa, eli yhteensä vajaat 4900.

Kokouksessa esitetyn arvion perusteella kerta on toinen tämän vuosituhannen puolella, kun asukkaiden määrä on kasvussa.

 

Keskustelua valtuuston kokouksessa syntyi sidonnaisuusilmoituksista. Uuden kuntalain mukaan luottamushenkilöiden on ilmoitettava tarkastuslautakunnalle kaikista sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä tehtävän hoitamisessa.

Ville Tirkkonen (kesk.) tiedusteli, onko varajäsenyydet syytä ilmoittaa.

-Pykälä on uusi, joten linjoja tähän haetaan koko ajan. Lähtökohdaksi sanoisin, että mitä avoimempi linja, sen parempi, hallinto- ja talousjohtaja Terhi Källi vastasi.

 

Valtuusto hyväksyi kokouksessaan myös tulosidonnaisen palvelusetelin käyttöönoton tehostetussa palveluasumisessa.

Setelin avulla kunta voi järjestää sosiaali- ja terveyspalveluja yksityisten palveluntuottajien avulla. Kunta antaa asiakkaalle palvelusetelin, jolla asiakas voi maksaa osan palvelun hinnasta yksityiselle palveluntuottajalle.

Taina Valtonen (kesk.) kertoi perehtyneensä pykälän mahdollistamiin vaihtoehtoihin ja todenneensa ne vähintään monimutkaisiksi. Valtonen kaipasi läpinäkyvyyttä.

-Miettikää nyt tarkkaan, miten saadaan sekä mummot ja papat, että kunta tyytyväisiksi, Valtonen paimensi.

SDP:n valtuustoryhmä teki kokouksessa aloitteen defibrillaattoreiden eli sydäniskureiden hankkimisesta Aseman koululle ja yhtenäiskoululle.

Aloitteessa muistutetaan, että koulujen tiloja käyttävät myös muut ryhmät ilta-aikaan ja viikonloppuisin. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/39250-urjala-nousee-asukasmaarissakin

Uusimmat

Fingerpori

comic