Lounais-Häme

Maisterit ja tohtorit työllistyvät hyvin – Kandidaateista yliopistojen pienentyneet resurssit näkyvät opinnoissa

Kyselyyn osallistuneista maistereista ja tohtoreista vain 2 prosenttia ilmoitti olevansa työttömänä. Kuva: Anna-Mari Henriksson-Helmikkala
Kyselyyn osallistuneista maistereista ja tohtoreista vain 2 prosenttia ilmoitti olevansa työttömänä. Kuva: Anna-Mari Henriksson-Helmikkala

Harva yliopistosta valmistunut maisteri tai tohtori kärsii työttömyydestä, selviää perjantaina julkaistusta Tutkinnosta työelämään -raportista.

Uraseurannan perusteella maisterit olivat sijoittuneet työelämään hyvin, vaikkakin erilaisia urapolkuja pitkin. Vastaushetkellä työssä oli 94 prosenttia ja työttömänä 2 prosenttia vastaajista. Suurin osa vastaajista on työskennellyt valmistumisestaan asti ilman merkittäviä katkoksia työurassa.

Myös tohtorit olivat työllistyneet monipuolisesti eri aloille ja erilaisiin tehtäviin siitäkin huolimatta, että yliopisto on tohtoreiden suurin yksittäinen työnantaja. Vastaushetkellä työssä oli 95 ja työttömänä 2 prosenttia vastaajista.

 

Kyselyssä kartoitettiin myös kandidaatiksi valmistuneiden tyytyväisyyttä opintoihinsa.

Suurin osa vastaajista oli pääosin tyytyväisiä opintoihinsa sekä tutkintoon, pitivät niitä kiinnostavina, opiskelivat suunnitelmallisesti ja heillä oli hyvät opiskelutaidot. Kuitenkin yliopistojen resurssien pienentyminen näkyi opiskelijoiden arjessa.

– Tämä on erittäin huolestuttava viesti. Viime vuosien leikkaukset näkyvät jo, ja tilanne muuttuu tästä vielä huonommaksi, jos yliopistot velvoitetaan lisäämään aloituspaikkoja OKM:n esittämässä mittakaavassa ilman lisäresursseja, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n toiminnanjohtaja Leena Wahlfors toteaa.

 

Kandipalautteen sekä maistereiden ja tohtoreiden uraseurantojen keskeiset tulokset julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa yhdessä raportissa. Raportilla tavoitellaan monipuolista kuvaa siitä, minkälaista palautetta opiskelijat antavat ja minkälaisia heidän urapolkunsa ovat.

– Yliopistot voivat hyödyntää näitä tietoja johtamisessaan ja toimintansa kehittämisessä. Tämän lisäksi arviointitietoa voidaan hyödyntää tieteenala- ja oppiainekohtaisesti sekä kansallisesti koulutuspoliittisia ratkaisuja tehtäessä, Wahlfors sanoo.

Tutkinnosta työelämään -raportin tilasi UNIFI ry ja aineistojen analysoinnin toteutti tutkijatohtori Tuija Koivunen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic