Lounais-Häme

Raportti: Puolustusvoimien ampumaratojen ympäristöhaitat vähenivät

Ampumakatosten äänenvaimennusrakenteilla vähennettiin ympäristömelun lisäksi ampujien ja kouluttajien altistumista ampumamelulle.
Parannustyöt alkoivat vuonna 2012 Parolannummen ampumaradalta. Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimien käyttämien ampumaratojen melusta syntyviä haittoja on pystytty vähentämään merkittävästi ja haitta-aineista aiheutuvat riskit ovat hallinnassa, Puolustusvoimat tiedottaa.

Puolustusvoimat ja Puolustushallinnon rakennuslaitos toimeenpanivat vuosina 2012–2018 ampumaratojen ympäristönsuojelun teknisen parantamishankkeen, jonka loppuraportti julkaistiin 15. huhtikuuta.

Ennen hanketta puolustusvoimien ampumaratojen melulle altistui noin 2400 asukasta ja 630 vapaa-ajan asuntoa, kun taas raportin mukaan hankkeen lopussa altistuvia oli enää noin 500 asukasta ja 100 vapaa-ajan asuntoa.

Ampumakatosten äänenvaimennusrakenteilla vähennettiin ympäristömelun lisäksi ampujien ja kouluttajien altistumista ampumamelulle.

Puolustusvoimien ampumaratojen ympäristönsuojelun parantamishankkeessa kehitettiin yhteensä 25 radan ympäristöhaittojen hallintaa ja koulutuksellisia olosuhteita. Parannustyöt alkoivat vuonna 2012 Parolannummen ampumaradalta.

 

Ampumaratojen ympäristönsuojelun parantamishankkeen yhteydessä kehitettiin muun muassa ratojen melunvaimennusrakenteita.

Ympäristönsuojeluhankkeen parantamistoimenpiteet tehtiin Parolannummelle, Hätilään, Tammelaan, Padasjoelle ja kaikkiaan 21 muulle ampumaradalle eri puolille Suomea.

Nyt ampumaradat vastaavat ympäristölupien vaatimuksia sekä noudattavat ympäristöhaittojen vähentämisessä ympäristönsuojelulain mukaista parhaan käyttökelpoisen tekniikan hyödyntämisen periaatetta.

Radoilla vähennettiin merkittävä osuus haitta-aineiden päästökuormituksesta poistamalla taustavalleista lyijyluoteja, niistä pirstoutuneita kappaleita ja raskasmetallipitoisia maa-aineksia.

Taustavalleihin rakennettujen suojaus- ja tiivisrakenteiden ansiosta haitta-aineiden liukeneminen ja kulkeutuminen syvemmälle maaperään ja pohjaveteen estyy.

Ampumaratojen ympäristönsuojelun teknisen parantamishankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 25 miljoonaa euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic