Lounais-Häme

Rapumerroista puuttuvat henkilötiedot ja patoalueilla toimivat salakalastajat ovat kalastuksenvalvojien suurimmat riesat

Proagrian kalastusneuvoja Petri Mäkinen sanoo, että tänä vuonna Kanta-Hämeessä tehtyjen kalastuksenvalvontojen yhteydessä on tavattu vähemmän luvattomia kalastajia kuin viime vuonna.

Heillä ei ole tarkkoja tilastoja luvattomien kalastajien määrästä, mutta valvontakierroksia on tehty saman verran kuin viime vuonna.

-Suurimpana riesana ovat lahden toiselta puolelta luvatta kalastamaan laivalla saapuvat ihmiset, Mäkinen toteaa.

Kalastuksenvalvojat ovat henkilöitä, jotka tarkistavat muun muassa sen, että kalastajien pyydyksissä ovat lain vaatimat pyydysmerkit ja kalastushoitomaksu on suoritettu.

Lähes jokaisessa Kanta-Hämeen osakaskunnassa on yhdestä viiteen kalastuksenvalvojaa.

-Parhaimmissa tapauksissa valvojia on viisi, mutta yleisesti määrä on yhdestä kahteen per osakaskunta, proagrian kalatalousneuvoja Petri Mäkinen sanoo.

Hauho on Kanta-Hämeen suosituimpia ravustuspaikkoja, jossa valvojat käyvät usein tarkistamassa, ovatko rapumerrat kunnossa.

Mäkinen on tehnyt neljä valvontakierrosta Hauholla ja ottanut talteen 15 luvatonta rapumertaa.

-Kun tarkastettavia on ollut toistatuhatta, lukema ei ole kovin suuri, Mäkinen kertoo.

Toinen suosittu pyydystyspaikka on Vanajanselkä, joka on esimerkiksi uistelijoille mainio kuhavesi. Vanajanselällä käy runsaasti myös ravustajia.

-Olemme tehneet tarkastuskäyntejä, mutta siellä ei ole ollut ollenkaan huomautettavaa, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan suurin ongelma on se, että paikallisten rapumerroista puuttuvat usein lain vaatimat nimi ja yhteystiedot.

Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson sanoo, että luvattomia kalastajia tapaa vesistöillä, joista löytyy lohta, taimenta tai muuta vastaavaa jalokalaa. Patoalueilla kalat jäävät usein jumiin, eivätkä pysty liikkumaan eteenpäin.

-Näissä paikoissa samat henkilöt käyvät yön hämärissä luvattomasti kalastamassa, Gustafsson tuumaa.

Suurin osa tapauksista on sellaisia, joissa esimerkiksi mökkiläinen lähtee kerran kesässä laiturinsa edustalle kalastamaan, vaikka tarvittavat luvat puuttuvat.

Vajaa kymmenen vuotta sitten silloinen riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos eli nykyinen luonnonvarakeskus teki kyselytutkimuksen. Tulokset paljastivat, että yli puolet vastaajista kalasti ilman lupia.

-Iso osa heistä on juuri satunnaisia kalastajia, jotka käyvät kerran kesässä mökkilaiturilta kalassa, Gustafsson kertoo.

Gustafsson uskoo, että ihmisten mielikuvat kalastuksenvalvojista ovat muuttuneet vuosikymmenten edetessä.

-Ennen he olivat hieman pelottavia hahmoja. Nykyään kalastuksenvalvoja on asiakaspalvelija, joka antaa ystävällistä neuvontaa, Gustafsson sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti