Lounais-Häme

Raskas kuin kivi, kevyt kuin höyhen

Kivi on kova ja raskas materiaali, jonka käsittelyä leimaavat työläys ja hitaus. Miikka Vettenranta on todennut kuitenkin lopputuloksen sekä ratkaisevan että palkitsevan vaivan. Asialle löytyy todistetta hänen Forssan kirjaston yläkerran näyttelytila Vinkkeliin kokoamastaan näyttelystä.

Näyttelyn seitsemän kiviveistosta viestivät ensivaikutelmanaan aivan jotain muuta kuin kovuuden ja raskauden sanomaa. Enemmänkin ne puhuttelevat hauraudellaan ja herkkyydellään. Taiteilijan toteamus, että kivi ei anna mitään anteeksi, täydentää vaikutelmaa osuvasti.

-Jos kämmi käy, mitään ei ole tehtävissä.

Kova on pehmeää ja raskas kevyttä -symboliikka tiivistyy vaikuttavimmillaan Weight-veistoksessa. Teoksen yläosan muodostava höyhen vaikuttaa höyhenen kevyeltä ja hauraalta sekä valmiilta leijailemaan tuulen sopivasti kohdalle sattuessa seuraavaan laskeutumispaikkaansa. Draamallista vastakohtaa höyhen saa teoksessa jalustapaatensa painovaikutelmaa alleviivaavasta olemuksesta.

Kevyen haurasta vaikutelmaansa välittää myös Vastavirtaan-teos, jossa taiteilija on yhdistänyt kiveen metallia ja betonia. Hän toteaa kokeilleensa, miten materiaalien yhdistäminen onnistuu tavoitteenaan liikkeen vaikutelma.

Miikka Vettenranta on syntynyt vuonna 1990 Loimaalla, josta muutti lapsena Ypäjän kautta Forssaan peruskoulun kolmannelle luokalle siirtyessään. Linikkalan yläasteen jälkeen hän opiskeli Tyrvään käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa kiviartesaaniksi.

Vuodesta 2009 vuoteen 2013 hän hankki kiven parissa ammattikokemusta työskentelemällä Loimaan Kivessä.

-Siellä sai hyvää oppia kivimateriaalien olemuksesta ja työkalujen käytöstä samalla, kun käytännön taidot kehittyivät yleensäkin paljon.

Tällä hetkellä Miikka Vettenranta jatkaa Kankaanpään taidekoulussa vuonna 2014 aloittamiaan opintoja. Vinkkelissä esillä oleva näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä.

Seitsemän kiviveistoksen lisäksi nähtävillä on kaksi pronssityötä, jotka edustavat taiteilijalle Kankaanpään opintojen vastikään mukanaan tuomaa ilmaisutekniikkaa.

-Pronssi on kiven tavoin hidas ja työläs, mutta samalla myös hieno materiaali, hän summaa.

Vettenranta aloitti kuvataiteen parissa maalaamalla, mutta on omistautunut viime vuodet yksinomaan veistoksille.

-Olen todennut tämän kolmiulotteisen ilmaisun enemmän omaksi jutukseni.

Hän määrittelee asennoituvansa veistostaiteeseen sillä mielellä, että hommasta kehittyy leipätyönä kantava ammatti. FL

Miikka Vettenrannan veistoksia on esillä näyttelytila Vinkkelissä 19.11. asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti