Lounais-Häme

Rauhallisesti liikkeelle - juoksukoulusta eväitä Suvi-iltaan

Maltti on valttia, kun tuloksia halutaan paremmiksi – myös juoksussa. Suvi-iltaan tähtääville kuntoilijoille tarkoitettua Annukan ja Mikan juoksukoulua vetävän Annemari Kiekaran mukaan liikkeelle kannattaa lähteä maltillisesti, vaikka olisi harrastanut juoksemista pidempäänkin.

-Suosittelen tosi rauhallista aloitusta, myös sykettä kannattaa tarkkailla. Innostusta ei kannata tappaa liian rajulla vauhdilla, Kiekara painottaa.

Sandell-tyttönimellään ennätyksiä ja mitaleita 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa kahminut Kiekara polkaisi keskiviikko-iltana vauhtiin Forssan Suvi-iltaan tähtäävän juoksukoulun. Infotilaisuus ja ensimmäinen yhteislenkki vedettiin pelkästään Annemarin johdolla, myöhemmin mukaan liittyy aviomies Mika, joka poti nyt flunssaa.

Forssan Salaman kanssa järjestettävässä juoksukoulussa on tarjolla ammattilaisten vinkit treenaamiseen. Jokaisella tapaamisella on omat teemansa, kuten juoksijan voimaharjoittelu, aerobinen ja anaerobinen kynnys sekä juoksutekniikan tarkastelu ja videointi.

Vaikka juoksukoulu alkoi jo, mukaan pääsee vielä. Seuraava tapaaminen on 28. helmikuuta.

-Tänne voivat tulla ihan minkä tasoiset kuntoilijat vaan. Kynnys pidetään matalalla, kaikki ovat tervetulleita, Kiekara toteaa.

 

Yksi koululaisista on kokenut maratoonari Teppo Määttänen. Hän tuli paikalle huippuluokan vetäjien takia.

-Jos täällä olisivat jotkut muut vetäjät, en olisi täällä. Näihin valmentajiin voi luottaa, Määttänen sanoo.

1970-luvun puolivälissä, kun Määttänen aloitti juoksuharrastustaan, ei lenkkeilystä ollut kirjallisuutta eikä tietoa paljon muutenkaan jaettu. Moni harjoitteli väärin.

– Kaikki meni silloin päin mäntyä, ja olen joutunut katumaan sitä pitkään. Harjoitteluun tuli järkiperäsyyttä vasta sitten, kun muutimme Forssaan ja aloimme lenkkeillä Merran Harrin johdolla, Määttänen muistelee.

Määttänen aikoo tämän vuoden Suvi-illassa juosta puolimaratonin.

-Tavoite on 1.40:een, olen realisti, puolikkaan vauhdikkaimmillaan 1.29:ään pistellyt Määttänen kertoo.

 

Erilaiset vaivat ovat pakottaneet nelikymppisen Annemari Kiekaran uran monia kertoja katkolle. Urallaan muun muassa maastojuoksun EM-kultaa ja MM-pronssia voittanut Kiekara ei ole välttämättä sanonut vielä viimeistä sanaansa juoksijana.

-Juoksu kulkee taas, kun takareittä laitettiin uuteen uskoon. En haluaisi jättää urheilemista vielä tähän, Forssan Salamaa edustava Kiekara kertoo.

Sen verran toistuvat vaivat ovat opettaneet varovaiseksi, ettei Kiekara halua asettaa tarkkoja tavoitteita.

-Ehkä juoksen kovempaa, ehkä hiljempaa, hän hymähtää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic