Lounais-Häme

Rauhankallion ryhmäkoti lakkautetaan ensi vuonna

Rauhankallion ryhmäkodin kohtalosta on keskusteltu ja äänestetty Someron kaupunginvaltuustossa vuosien mittaan usein. Maanantai-iltana oli jälleen aika kahden äänestyksen.

Äänestysten jälkeen valtuuston päätökseksi tuli, että ryhmäkoti lakkautetaan vuoden 2018 aikana sen jälkeen, kun asukkaille on löytynyt uusi, kunkin palvelutarpeita vastaava paikka Somerolta. Ryhmäkodissa on tällä hetkellä 11 asukasta.

Kaupunginhallituksen alkuperäinen päätösehdotus oli, että ryhmäkoti lakkautetaan siten, että asiakkaille etsitään Somerolta jatkopaikat ja siten, että aikaraja on kesäkuun loppu 2018.

Valtuustossa tehtiin kaksi kaupunginhallituksen ehdotuksesta poikkeavaa esitystä. Jutta Varjus (kok.) teki ensimmäisen muutosesityksen. Varjus esitti, ettei Rauhankallion ryhmäkotia lakkautettaisi vuonna 2018. Perusteluissaan Varjus muistutti, että Rauhankallion rakennus on hyväkuntoinen, ja sen asukkaat ovat tyytyväisiä. Lisäksi Varjus huomautti, että Somerolla on useampi ihminen jonossa tehostetun palveluasumisen paikkoihin.

-Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa voitaisiin remontoida paikka ehkä viidelle asukkaalle. Somerolla ei siis ole tarjota riittävästi paikkoja.

Varjus sai esityksensä jälkeen aplodit valtuustosaliin kokoontuneelta runsaslukuiselta yleisöltä.

Varjuksen esitystä kannatti useampi valtuutettu. Keskustelun ja neuvottelutauon jälkeen Riitta Ryhtä (kesk.) teki oman esityksensä, joka lopulta tuli valtuuston päätökseksi.

 

Ensimmäisessä äänestyksessä vastakkain olivat kaupunginhallituksen pohjaesitys ja Ryhdän tekemä muutosesitys. 27 valtuutettua äänesti Ryhdän esityksen puolesta ja 8 tyhjää. Kukaan ei ollut pohjaesityksen kannalla.

Tämän jälkeen äänestettiin Ryhdän ja Varjuksen esitysten välillä. Äänestys päättyi Ryhdän esityksen voittoon äänin 24–11.

Sote-palveluihin liittyen valtuusto teki myös toisen ison päätöksen. Isoa remonttia kaipaava Tervaskannon palvelutalo pyritään valtuuston yksimielisesti tekemän periaatepäätöksen mukaan myymään yksityiselle palveluntuottajalle. Varsinainen myyntipäätös tullaan tekemään erikseen neuvottelujen jälkeen.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen arvioi, että neuvottelut kiinnostuneiden ostajaehdokkaiden kanssa saadaan käytyä loppuvuoden aikana.

Valtuuston kokouksessa useampi valtuutettu oli sitä mieltä, että myös Tervaskannon mahdollisen remontin suunnittelua on jatkettava myyntivaihtoehdon rinnalla. Varsinaiseen päätökseen asiaa ei kuitenkaan kirjattu.

 

Valtuusto päätti myös ensi vuoden kiinteistö- ja tuloveroprosenteista. Tuloveroprosentti nousee Somerolla ensi vuonna 0,5 prosenttiyksiköllä tasan 20:een. Kiinteistöveroprosentit puolestaan pidetään nykyisellään, eli lain sallimilla alarajoilla.

Veroprosentin nosto helpottaa ensi vuoden talousarvion laadintaa vain hiukan. Suikkasen mukaan talousarvioehdotus tulee olemaan reippaasti miinuksella veronkorotuksesta huolimatta.

-Vuosikatteeksi näyttää muodostuvan noin 300 000 euroa, mutta poistot ovat muun muassa Kiiruun koulun lainanmaksujen vuoksi suurenemassa noin 3 miljoonaan euroon.

Kaikkein eniten Someron taloutta on kirpaisemassa valtionosuuksien leikkaus. Valtionosuudet ovat ensi vuonna pienenemässä noin 1,1 miljoonaa euroa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti