Lounais-Häme

Rautateiden, Laguksen ja musiikin mies – 100-vuotias Ahti Haapakoski kävelee edelleen portaat 6.kerrokseen eikä murehdi turhista

21.kesäkuuta 100 vuotta täyttävän Ahti Haapakosken mukaan pitkän iän salaisuus on se, ettei murehdi turhista.
Forssalaisen 100-vuotiaan Ahti Haapakosken mieleen on painunut erityisesti yksi historian tapahtuma hänen elämänsä varrelta. ”Muistan edelleen, kuinka Väinö Tanner puhui Karjalan menettämisestä ja rauhasta radiossa talvisodan lopussa. Karjalan menettäminen harmittaa edelleen, hän toteaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Ahti Haapakoski nousee kotikerrostalonsa portaita tottuneesti. Jalka nousee reippaasti ja askel askelmalta hän on lähempänä kuudennessa kerroksessa sijaitsevaa asuntoaan. Portaiden kävely kuuluu Haapakosken jokapäiväisiin rutiineihin. Ei uskoisi, että 21.kesäkuuta hänen ikäänsä tulee yksi numero lisää. Hän täyttää pyöreät 100 vuotta.

Kiskot johdattivat Forssaan

Haapakoski on asunut Forssassa vuodesta 1987 alkaen. Sitä ennen kiskot johdattivat hänet moniin kaupunkeihin, sillä hän teki pitkän työuransa rautateiden parissa. Nykyiseen kotikaupunkiinsa työt toivat hänet ensikertaa vuonna 1951. – Jokioisten rautatiellä avautui insinöörin paikka 50-luvun alussa. En alunperin ollut paikasta kovin innostunut, mutta paremman puutteessa päätin hakea sitä, sillä tarvitsin lisää käytännön kokemusta teknisistä töistä, Haapakoski muistelee.

Haapakoski valittiin tehtävään ja työ osoittautui monipuoliseksi. Hän pääsi työssään toimimaan niin sanottuna firman kakkosmiehenä, liikennepäällikkö Kalle Jalovaaran oikeana kätenä. Henkilökuntaa rautatiellä oli noin 50-60 henkilöä. – Alussa oli rautatiellä oli henkilö- ja tavarakuljetuksia Forssan ja Humppilan välillä. Myöhemmin hankimme linja-autoja ja kuorma-autoja, joilla liikennöintiä kehitettiin. Vaunukuormat kuljetettiin pitkään niin sanotulla kapearaiteisella, Haapakoski kertoo.

100-vuotias Ahti Haapakoski asuu kuudennessa kerroksessa. Hän käyttää portaita edelleen hissin sijaan kavutessaan omaan asuinkerrokseensa. Kuva: Lassi Puhtimäki

”Siinä vasta on ylpeä likka”

Vuodet Jokioisten rautatiellä tarjosivat Haapakoskelle arvokasta työkokemusta. Työn lisäksi Lounais-Hämeestä löytyi myös hänen elämänsä rakkaus, Elsa. Haapakoski iski silmänsä tulevaan vaimoonsa Forssan työväenopistolla, jossa nuoret söivät usein yhtä aikaa. – Vilkuilin Elsaa monesti eikä hän koskaan vilkaissutkaan minuun päin. Ajattelin, että siinä vasta on ylpeä likka, Haapakoski naurahtaa.

Kohtalo kuitenkin johdatti pariskunnan yhteen Kuustossa, jossa Elsa oli pyöräilemässä ystävättärensä kanssa. Haapakoski päätyi juttelemaan ystävyksien kanssa. Kohtaamisesta alkoi tulevan pariskunnan tutustuminen. Siitä seurasi 66 vuoden avioliitto, joka päättyi Elsan poismenoon vuonna 2020.

Jatkosodassa ja saksalaisia karkottamassa

Paimiosta alunperin kotoisin oleva Haapakoski on nähnyt myös sota-ajan. Talvisodan aikana hän toimi suojeluskunnassa ja vartioi kivääri olalla erilaisia tärkeitä kohteita, kuten Turun rautatieasemaa ja asevarastoa. Jatkosota vei miehen rintamalle. Kesällä 1944 Haapakoski pääsi pyynnöstään panssarivaunujoukkoihin ja tie vei Lappiin saksalaisjoukkojen karkoitukseen. – Lapin sodassa kuuluin kenraalimajuri Ruben Laguksen porukkaan. Näin hänet kerran henkilökohtaisesti ja käteltiinkin. Silloin Lagus tokaisi, että eihän sitä kättä niin kovasti tarvitse puristaa, Haapakoski naurahtaa.

Hän näkee tärkeimpänä veteraanien perintönä maanpuolustustahdon, sillä itänaapurin keksinnöistä ei aina tiedä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ahti Haapakoski antaa nuorille ikäpolville yhden vinkin: ” Hanki hyvä työpaikka ja koita pitää siitä kiinni”. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ahti Haapakoski antaa nuorille ikäpolville yhden vinkin: ” Hanki hyvä työpaikka ja koita pitää siitä kiinni”. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuorolaulua, viulunsoittoa ja murheetonta elämänasennetta

Haapakoski on harrastanut vuosia laulua Forssan mieskuorossa ja soittanut viulua Forssan työväen orkesterissa. Nykyään hyväkuntoisen 100-vuotiaan lempiharrastus on television, erityisesti urheilukisojen, katselu. Myös sukulaisten vierailut rytmittävät arkea. Haapakoskella kaksi poikaa, pojanpoika ja yksi lapsenlapsenlapsi. Pitkän iän salaisuus on hänen mukaansa se, ettei hän ole joutunut murehtimaan turhia. – En ole pohtinut 100 vuoden ikää sen kummemmin. Toivon, että saan elää terveenä ja nähdä, että läheisteni elämä sujuu hyvin. Se riittää, Haapakoski summaa.

Ahti Haapakoski

syntynyt 21.6.1922 Paimiossa

Toimi Jokioisten-Forssan Rautatieosakeyhtiön palveluksessa 1950-luvulla ja myöhemmin yhtiön toimitusjohtajana.

Uransa aikana toimi muun muassa VR:n liikennevirkamiehenä eri rautatieasemilla sekä asemapäällikkönä ja liikennealueen päällikkönä Kuopiossa ja Riihimäellä.

Jäi eläkkeelle vuonna 1987, jonka jälkeen muutti takaisin Forssaan kesämökin sijainnin innoittamana.

Sotaveteraani, joka on taistellut jatkosodassa ja Lapin sodassa.

Harrastanut laulua Forssan mieskuorossa ja vielunsoittoa Forssan Työväen orkesterissa.

Kaksi poikaa, yksi lapsenlapsi ja lapsenlapsenlapsi

Kuva: Lassi Puhtim�ki

Uusimmat

Fingerpori

comic