Lounais-Häme

Ravinainen tekee hyvää

Anne Koskinen alkoi tutustua ravimaailmaan mentyään mukaan ravinaisten toimintaan.
Nyt Koskinen kannustaa raveissa hevoskärryille hyppääviä ystäviään ja seuraa radoilla myös kimppahevostensa kehittymistä.
Forssa
Tyttären hevosharrastusta on oikeastaan kiittäminen siitä, että Pilvenmäen Ravinaiset ry:n varapuheenjohtaja Anne Koskinen aikoinaan päätyi mukaan yhdistyksen toimintaan.
– Tytär kävi Cathy Johanssonin tallilla, ja sitä kautta tulin ensimmäisen kerran tänne Pilvenmäen tallialueelle. Tutustuimme ja Cathy pyysi minua mukaan ravinaisten toimintaan, Koskinen kertoo.
Ravinaiset ovat se taho, joka hoitaa ravikilpailutapahtumissa yleisön ja kilpailijoiden muonitusta. Forssassa ravinaiset hoitavat Pilvenmäen ravintolan alaisuudessa raviradan legendaarista grillikioskia, jossa myydään virvokkeita, grillimakkaraa ja lihapiirakoita.
Koskinen on ollut ravinainen vuodesta 2004 alkaen.
– Itselläni ei ole lainkaan hevosharrastustaustaa, mutta olen aina tykännyt asiakaspalvelutyöstä, joten makkaragrillissä toimiminen on ollut minulle hyvin luontaista, Koskinen sanoo hymyillen.
Ravinaisissa toimiminen merkitsee ravinaisille itselleen kuitenkin paljon muutakin kuin nälkäisten ihmisten ruokkimista.
Verkostoitumista, yhdessäoloa, virkistäytymistä. Sitä kaikkea Koskinen kokee saavansa ravinaisissa mukanaolosta.
– Olen saanut paljon uusia hyviä ystäviä, Koskinen toteaa.
Ravinaiset ovat paikalla grillissään kaikissa Pilvenmäen raveissa lukuun ottamatta lounasraveja. Samoin grilli on auki rompetorin ja maarata-ajojen aikaan. Ypäjällä ravinaiset ovat myyneet makkaraa hevoshuutokaupan yhteydessä.
– Jokaisella ravinaisella on työvuoro makkaramyynnissä. Makkaramyynnin tuotolla järjestämme virkistystoimintaa ja teemme hyväntekeväisyyttä, Koskinen kertoo.
– Esimerkiksi vuonna 2014 teimme lahjoituksen uudelle lastensairaalalle. Seuraavana vuonna lahjoitimme raviliigaosuuden paikallisille 4H-kerhoille tuotoilla, jotka saimme askartelemalla keppihevosia. 
Ravinaisissa toimiessaan Koskinen on hiljalleen seurannut enemmän myös itse raviurheilua.
– Mieheni on käynyt aina raveissa ja hänen isänsä oli aikoinaan menestyvä ravivalmentaja. Nyt kun on oppinut tuntemaan ihmisiä ravimaailmasta, on oma kiinnostuskin kasvanut.
Erityisesti Koskinen jännittää radan vierellä tai kotona tuttujen ihmisten kilpailumenestystä.
– Osa ravinaisista ajaa itsekin kilpaa. Pelaankin totossa heitä, mutta pienillä panoksilla.
– Ihailen ihmisiä, jotka todella osaavat käsitellä hevosia, Koskinen toteaa.
Muutama vuosi sitten Koskinen osti itselleen raviliigaosuuksia eli hän kuuluu ravihevosten omistajaporukkaan.
– Raviliigalla on tarkoituskin saada uusia ihmisiä tähän maailmaan mukaan. Minä siis omistan kahta ravihevosta vähän hännän päästä, Koskinen nauraa.
Koskisen kimppahevoset ovat kumpikin lounaishämäläisiä. Amerikkalainen lämminverinen Pamina Hip asustaa Pilvenmäellä ja amerikkalaisranskalainen Real Red -tamma puolestaan Tammelassa. Kimppaomistaja seuraa hevosten kehittymistä tarkkaan.
– Pamina Hipillä on ollut nyt jalkavaivoja ja Real Red taas on tuloillaan oleva nuori hevonen, joka vaikuttaa todella terhakkaalta. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti