Lounais-Häme Helsinki

Ravintola-ala hyväksyisi mukisematta käskyn panna ovet säppiin – "Vuokria on pakko alentaa"

Koronakriisin kestosta riippuu, kuinka paljon konkursseja tulee.
Pääministeri Sanna Marin kertoi, että hallitus valmistelee päätöksiä ravintoloiden sulkemiseksi. Kuva: Riku Hasari
Pääministeri Sanna Marin kertoi, että hallitus valmistelee päätöksiä ravintoloiden sulkemiseksi. Arkistokuva: Riku Hasari

Ravintola-ala laittaa mukisematta ravintolat kiinni, jos hallitus määrää niin koronaviruksen vuoksi, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

–  Nyt pitää mennä terveys edellä, Lappi sanoo.

SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtajan Harri Ojanperän mukaan toimialalle on hankalin vaihtoehto, jos ei tule selvää määräystä ravintoloiden laittamisesta kiinni.

–  Selvä määräys olisi ymmärrettävä päätös, Ojanperä arvioi.

SOK kertoo aloittavansa yt-neuvottelut lomautuksista, koska koronaviruspandemia vaikuttaa erityisesti matkailu- ja ravitsemistoimialaan Suomessa. Jo aiemmin HOK-Elanto on ilmoittanut sulkevansa ravintolansa Uudellamaalla.

Lappi arvioi, että alalle on tulossa konkursseja. Kuinka paljon, se riippuu kriisin kestosta.

–  Hallitus voisi vaikuttaa tilanteeseen antamalla suoraa tukea, hän sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että hallitus valmistelee päätöksiä ravintoloiden sulkemiseksi.

Hallitus ei kuitenkaan voi voimassa olevien lakien puitteissa tehdä päätöksiä asiasta. Marin kirjoittaa Twitterissä, että lainsäädäntö asettaa hallituksen toiminnalle tiukat raamit. Valmistelu vie hänen mukaansa parhaimmillaankin päiviä.

Kiinteistöala ei ravintoloiden mukaan jousta vuokrissa

SOK:n Ojanperä on käärmeissään siitä, ettei muilta aloilta löydy vastuunkantoa poikkeuksellisessa tilanteessa. Vakuutusyhtiöt eivät tule vastaan, vaikka hänen mukaansa on selvä force majeure -tilanne eli odottamaton suuri häiriö, joka estää täyttämästä sopimusvelvoitteita.

Hän kritisoi vahvasti myös kiinteistöalaa, joka ei tingi vuokrista erityisesti kauppakeskuksissa, vaan vaatii pitämään ravintolat auki tilanteesta huolimatta.

–  Eihän näin voi olla, Ojanperä sanoo.

Myös Lappi manaa kiinteistöalaa. Hänen mukaansa kiinteistöala toimii ikään kuin kriisi ei koskettaisi sitä.

–  Peräänkuulutan yhteistä vastuuta, hän vaatii.

Kauppakeskuksissa ravintolat täytyy pitää auki tai muuten seuraa taloudellisia sanktioita. Näin vaikka päivän myynti jäisi parinsadan euron luokkaan. Kiinteistöpuolen pitäisi tulla mukaan talkoisiin, Lappi sanoo.

–  Vuokria on pakko alentaa, hän vetoaa.

Vuokranmaksua linjataan kiinteistön omistajien kanssa

Helsinkiläisen kauppakeskus Mall of Triplan toimitusjohtaja Kati Kivimäki sanoo, että vuokranmaksua linjataan kiinteistön omistajan kanssa. Vuokranmaksuun liittyviä asioita linjataan parhaillaan omistajien kanssa.

Hänen mukaansa kauppakeskuksessa seurataan tarkasti viranomaisten ohjeistuksia muun muassa ravintoloiden sulkemisen osalta. Ravintolat sopeuttavat toimintaansa sen mukaisesti.

Kivimäki kuvaa tilannetta niin poikkeukselliseksi, ettei tilanteeseen löydy valmiita toimintamalleja. Hän kertoo, että muutamat liikkeet ovat jo sulkeneet ovensa tai toimivat rajoitetusti.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic