Lounais-Häme Forssa

Ravintolat menevät nyt asiakkaan luo – Drive in -kaistojen suosio on kasvanut

Ravintolat keksivät uusia tapoja palvella asiakkaitaan. Korona on vienyt asiakkaita myös Drive in -burgereilta, vaikka autokaistan käyttö on kasvanut.
Autokeitaan kokki Ville Viholainen vie arkiruokaboksin autolle, jolla Autokeitaan henkilökunta kuljettaa sen asiakkaan kotiovelle. Kuva: Tapio Tuomela
Autokeitaan kokki Ville Viholainen vie arkiruokaboksin autolle, jolla Autokeitaan henkilökunta kuljettaa sen asiakkaan kotiovelle. Kuva: Tapio Tuomela

Kun asiakas ei enää koronaviruksen kiusatessa mene ravintolaan, ravintolat haluavat mennä asiakkaan luo. Moni ruokaravintola Forssan seudullakin on ottanut valikoimaansa annosten kotiinkuljetuksen.

Autokeitaan yrittäjä Niko Järvi kertoo, että heilläkin koronaviruksen vaikutukset näkyvät asiakasmäärissä selkeästi. Järven mukaan ravintola-alalla ei ole toimijaa, jolla koronaviruksen vaikutukset eivät toiminnassa näkyisi.

Vuoden verran käytössä olleen, noin puolitoista kiloa painavan arkiruokaboksin kysyntä on ollut hyvää ja Järven mukaan sen suosio on poikkeusoloissa kasvanut.

– Kymmeniä annoksia menee päivittäin normaalistikin. Nyt mukaan on tullut uusiakin asiakkaita. Uskon, että arkiruokaboksin kysyntä kasvaa niissä kiireisissä perheissä, joissa vanhemmat on pakotettu olemaan lasten kanssa kotona. Boksin tilaaminen poistaa vanhemmilta yhden kiireen, Järvi näkee.

Viime viikolla Autokeidas lisäsi arkiruokaboksin kylkeen myös kotiinkuljetusmahdollisuuden ennen kaikkia riskiryhmiä ja ikäihmisiä varten. Autokeitaan väki kuljettaa itse ruoat asiakkaiden kotiovelle asti uuninkestävässä vuoassa. Järvi muistuttaa, että ruoasta voi syödä useamman päivän ja sitä voi myös pakastaa.

ABC tuo ruoan autolle parkkipaikalle

ABC-liikennemyymälöissä lanseerattiin viime viikolla uusi palvelu, jossa asiakas voi tilata ja maksaa mobiililaitteella ruoat, minkä jälkeen henkilökunta kiikuttaa ne suoraan asiakkaan autolle.

– Haluamme omalta osaltamme helpottaa asiakkaidemme huolta ja toisaalta tarjota turvallisen tavan ravintolasyömiseen tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Kaikille epätavallinen tilanne haastoi meitä keksimään uudenlaisen tavan ruokatoimituksiin. Asiakkaiden ei tarvitse nousta autosta, kertoo ABC:n kehitysjohtaja Marko Fonsén.

ABC-mobiilisovelluksella voi tilata ruoan ennakkoon, maksaa etukäteen ja pyytää toimitusta suoraan parkkiruutuun ja omaan autoon. Mobiilitilauksessa voi tilata normaalisti kaikkia à la carte -annoksia, pizzoja ja burgereita.

Osuuskauppa Hämeenmaan alueella on kahdeksan ABC-asemaa. Niistä seitsemällä palvelu otettiin käyttöön perjantaina, Forssan myymälässä päästiin vauhtiin maanantaina. ABC-ryhmäpäällikkö Sami Kovanen kertoo, että asiakkailta viikonlopun aikana saatu palaute on yksinomaan positiivista.

– Meillä on jo aiemmin voinut tilata annokset mobiililaitteella suoraan pöytään, joten tämä palvelu on helppo liittää siihen lisänä. Asiakkaat löytävät palvelun koko ajan paremmin, Kovanen sanoo.

Osuuskauppa Hämeenmaa seuraa valtakunnallista tilannetta päivittäin, joten palvelun jatkosta Kovanen ei osaa sanoa suuntaan tai toiseen. Hän muistuttaa, että Hämeenmaan ykkösprioriteetti on varmistaa suomalaisten ruokahuollon sujuminen päivittäistavarakaupoissa.

Kertaostosten koko kasvanut

Drive in -burgereiden suosion voisi kuvitella kasvaneen koronaviruksen aiheuttaman epidemian myötä. Hämeentien Autoburgerin yrittäjä Lauri Jokela kertookin, että moni vakioasiakas on siirtynyt tilaamaan autosta ja autokaistalla on nähty uusiakin asiakkaita, mutta grillin kokonaismyynti on pudonnut 30-40 prosenttia.

– Ikäihmisiä on jäänyt kokonaan pois. Asiakkaiden kokonaismäärä on laskenut, mutta toisaalta yksittäisten tilausten koko on kasvanut. Saatetaan tilata 4-5 annostakin kerralla, Jokela kertoo.

Myös Forssan keskustan Hesburgerilla drive in -kaistan käyttö on lisääntynyt selvästi, vaikka myynti on kokonaisuudessaan laskenut.

– Kertaostosten määrä on hieman lisääntynyt, kertoo Hesburgerin viestintäpäällikkö Heini Santos. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic