Lounais-Häme

Ravintoloiden ja pubien suljettua alkoholinkäyttö siirtyy kokonaan kotiin – Asiantuntijat huolissaan vaikutuksista

Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomessa on yli puoli miljoonaa ihmistä, joiden alkoholinkulutus ylittää riskirajat. Nyt on vaarana, että riskikulutus kasvaa edelleen.

Kun koronaepidemian vakavuus alkoi valjeta suomalaisille ja ensimmäiset liikkumisen rajoitukset tulivat voimaan, Alkossa nähtiin myyntipiikki. Erityisesti kävivät kaupaksi laatikkoviinit. Kun ravintolat ja pubit suljetaan, alkoholinkäyttö siirtyy kokonaan kotiin. Terveystalon tiedotteen mukaan asiantuntijat ovat huolissaan siitä, miten poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa suomalaisten alkoholinkulutukseen.

– Jos alkoholin kanssa on ongelmia, stressaava tilanne voi keikauttaa kulutuksen yli normaalien rajojen. Esimerkiksi se, että monet tekevät etätöitä, heikentää juomisen sosiaalisia pidäkkeitä. Työpaikalle ei voi mennä hengitys viinalle haisten, mutta videopalavereissa se ei tule ilmi, psykiatri Antti-Jussi Ämmälä kertoo tiedotteessa.

Poikkeusoloissa ja kotiin eristettynä kulutustavat voivat muuttua, koska arjen rakenteet ja omalle elämälle asetetut normaalit rajat eivät yhtäkkiä olekaan voimassa.

Moni hakee stressaavassa tilanteessa hetkellistä rentoutusta muutamasta lasillisesta. Se heikentää heti unen laatua. Jos viinilasillisia tai olutta alkaa kulua päivittäin, alkoholin terveyshaitat kumuloituvat nopeasti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic